Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Geld verdienen met CO2 door boeren bomen te laten planten, Jacob doet het in Brazilië

Redactie

Doordat CO2 een geldwaarde heeft gekregen, wordt uitstoten duurder. Maar omgekeerd heeft het opnemen van CO2 door planten en bomen ook waarde. "En er valt wel degelijk geld te verdienen met bomen als je het op een goede manier doet", vertelt CO2-projectontwikkelaar Jacob Hietink in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Dit doet hij namelijk in Brazilië met gecertificeerde herbebossingsprojecten. "Daar werken wij samen met landeigenaren die in bezit zijn van gedegradeerd land."

'Concurrerend met de inkomsten uit veeteelt'

In Zuid-Amerika worden grote stukken bus gekapt om plaats te maken voor mijnbouw en landbouw. Na een paar seizoenen kan deze grond nergens meer voor worden gebruikt. "Ze hebben vee en dat staat twee, drie jaar op een stuk grond. Als dat te veel is gebruikt, kappen ze een stuk bos om en gaan ze daar door. Dat is een heel onduurzaam gebruik van je stuk land."

Bij de projecten van Hietink betaal je tussen de 15 en 20 euro voor een ton CO2, iets wat een gemiddelde automobilist per jaar uitstoot. "Hier ontvangt een boer tussen de dertig en veertig procent van de inkomsten. En dit is concurrerend met de inkomsten die ze krijgen uit veeteelt." De boeren krijgen dus nagenoeg evenveel voor een stuk land als ze er vee op zouden houden.

'Je betaalt niet voor de uitstoot die je creëert'

De projectontwikkelaar wil dat mensen anders naar CO2-uitstoot gaan kijken. "Wij betalen voor elke grondstof die wij gebruiken. Als je een auto maakt, betaal je voor de staal, plastic, wol, stof en alles wat erin gaat. Maar je betaalt niet voor de uitstoot die je creëert. Die verandering in denkwijze moeten wij gaan bewerkstelligen. Wij betalen ook voor onze meest vervuilende grondstoffen zoals koolstof."

Het grootste deel van de CO2-uitstoot komt nog altijd op rekening van de industrie. Handelssystemen met verplichte CO2-rechten en vrijwillige CO2-compensaties moeten ook in deze sector zorgen voor een transitie. CO2 is handelswaar geworden, puur geld. Maar helpen dit soort initiatieven om de uitstoot omlaag te krijgen of verdienen bedrijven, instanties en beleggers er vooral aan? Wie profiteren?

LEES OOK: Bijna de helft van alle CO2-rechten is gratis: ‘Anders worden bedrijven op te grote achterstand gezet’

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau