Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Oproep Knot om deel belastingschulden ondernemers kwijt te schelden: ‘Zij kunnen hier niets aan doen’

Redactie

Veel ondernemers hebben enorme schulden door de coronacrisis en een gedeelte hiervan zou moeten kwijtgescholden worden. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) vindt dat het nieuwe kabinet goed naar de belastingschulden moet kijken. "Normaal zou je terughoudend moeten zijn met de kwijtschelding hiervan, maar het coronavirus is als een meteorietinslag. Die crisis komt van buiten en daarom zou je dit zeker moeten overwegen."

Het gaat dus niet om het volledige bedrag, maar het zou het nieuwe kabinet in totaal zo'n 16 miljard euro kosten. "Je hebt nu steunmaatregelen en op het moment dat die afgebouwd worden, waar wij toch voor vrezen, ga je meer faillissementen zien." Dat vertelt FD-journalist Jean Dohmen in Goedemorgen Nederland. "Het zit voor een deel in belastingschulden die mensen nog moeten betalen. In het belang van de economie zou je zeggen: je wil die faillissementen en die oplopende werkloosheid niet."

'Zij kunnen hier niets aan doen'

Dohmen benadrukt dat deze schuldenberg buiten de schuld van ondernemers is ontstaan. "Zij kunnen hier niets aan doen. Dan ligt het in de lijn van de steunpakketten tot nu toe dat je ook even kijkt naar de impact die die belastingschuld op die bedrijven heeft."

Eerder heeft Klaas Knot deze oproep ook al gedaan, legt politiek verslaggever van WNL Marieke Smits uit. "Toen heeft Wopke Hoekstra gezegd: het is nog te vroeg om iets hierover te zeggen. Toen leek hij niet erg gewillig. Maar volgens mij neemt het kabinet dit wel heel serieus."

'Je wil niet dat levensvatbare bedrijven omvallen'

De pijn zit hem in sectoren als de reisbranche, de horeca, de recreatie en in contactberoepen. "Je wil niet dat daar bedrijven gaan omvallen omdat de belastingschuld ze de das om gaat doen. Dat terwijl ze op zich levensbaar zouden kunnen zijn", aldus Dohmen.

Verder zit Nederland in een gunstige financiële positie. "Ze krijgt geld toe als ze geld leent. Voor de staatsschuld is dit nog een gunstig moment waarop de crisis gebeurt."

LEES OOK: Nieuwe groep Nederlanders heeft schulden door corona: ‘Zorgwekkend’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau