main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 maart 2021 — 10:20

Negatief reisadvies voor buitenland blijft in meivakantie gelden: ‘Ook dit jaar wordt dramatisch’

De reissector moet wederom slecht nieuws incasseren, want het kabinet zet een streep door een meivakantie in het buitenland. Dat bevestigden Haagse bronnen maandag na berichtgeving van De Telegraaf. Voorzitter van reiskoepel ANVR Frank Oostdam spreekt van een dubbel gevoel. “Aan de ene kant hadden we het wel een beetje verwacht, gelet op de besmettingen in Europa die sterk oplopen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar we verwachten wel perspectief van het kabinet, en dat verwacht de vakantieganger ook.”

Het is de zoveelste dreun voor de reissector, zegt Oostdam. “Wij hebben boekingen nodig, en zolang er geen duidelijkheid komt vanuit het kabinet dat de zomer ‘semi-normaal’ kan plaatsvinden met een vaccinatiecertificaat of iets dergelijks, blijven mensen terughoudend”, legt hij uit. Daarnaast benadrukt hij dat ook 2021 hoe dan ook een “dramatisch” jaar wordt voor de reissector. “Ook als de zomer doorgaat denk ik dat we met omzetverliezen gaan kampen, vergeleken met 2019, tussen de 50 en de 80 procent.”

Demissionair premier Mark Rutte gaf bij de vorige persconferentie aan dat hij bij het volgende persmoment, dat vandaag plaatsvindt, meer duidelijkheid wilde scheppen over de meivakantie Daarmee hoopte hij perspectief te kunnen bieden, maar het kabinet heeft nu besloten dat het toch te vroeg is voor een versoepeld advies.

Sneltesten

FD-journalist Jean Dohmen was erg enthousiast over de experimenten van Fieldlab, zoals de proefevenementen in Biddinghuizen afgelopen weekend. Bezoekers werden daarbij van tevoren getest en sommigen moesten bij het betreden van het terrein nog een extra sneltest doen. Dohmen vraagt zich in dat kader af waar de sneltesten in Nederland blijven, aangezien dat de oplossing zou kunnen bieden voor (bijvoorbeeld) reizen naar het buitenland. “Kan dat niet wat sneller uitgerold worden? Als je daar een tijdje mee wacht is meer dan de helft van de bevolking gevaccineerd. Dan hoeft het niet meer”, zegt hij.

Verder ziet Dohmen ook heil in een vaccinatiepaspoort. Dat kan niet alleen ruimte bieden aan de vakantieganger maar ook aan de horeca, zo benadrukt hij. Dit zijn geen nieuwe ideeën, maar toch lijkt het door het kabinet niets mee gedaan te worden. “In verkiezingstijd was dit heel omstreden. Een aantal partijen heeft zoiets van: samen uit, samen thuis”, zegt Dohmen. “Maar als ik ondernemer zou zijn in de horeca, en je zou alle 70-plussers de ruimte geven om naar een pannenkoekenhuis, Grand Café of een theater te gaan, moet je die ruimte niet bieden? Het kan in ieder geval soelaas bieden voor ondernemers.”

Verzet

Tegelijkertijd is er nog altijd veel verzet tegen dit idee. “Het is het spiegelbeeld van de discussie die we eerder hadden, toen er werd gepleit voor een ’60-min-samenleving’. Dat bleek allemaal in de praktijk niet uitvoerbaar”, zegt Dohmen. “En nu zou je dus in een soort van 60-plus-samenleving terecht kunnen komen.”

LEES OOK: Oproep Knot om deel belastingschulden ondernemers kwijt te schelden: ‘Zij kunnen hier niets aan doen’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Stand van Nederland: Generatie Next

De waarde van een mensenleven bepaalt onder meer hoe hard we mogen rijden op de snelweg en hoeveel we uitgeven aan de zorg. Maar hoe bereken je die prijs? En kijkt de millennial anders tegen de waarde aan dan oudere generaties? Lisette Wellens zocht het uit.
Donderdag 21:05
Aantal coronagevallen stijgt met 29 procent in een week tijd

Zeker 34.145 mensen hebben afgelopen week ontdekt dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat zijn de besmettingen die via de teststraten van de GGD aan…

Lees meer

Levenslang geëist tegen Ridouan Taghi en 4 medeverdachten

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Ridouan Taghi. Volgens het OM is de 44-jarige Taghi onder meer verantwoordelijk voor zes moorden…

Lees meer

Caroline van der Plas (BBB) blij met begrip premier Rutte voor boeren

Fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging (BBB) Caroline van der Plas is blij dat premier Rutte in zijn reactie op de boerenprotesten begrip heeft getoond voor de…

Lees meer

Boeren met tractoren en koeien bij de Tweede Kamer en provinciehuizen

De eerste boeren zijn dinsdag rond 11.30 uur met hun tractor aangekomen bij het gebouw van de Tweede Kamer. Vooralsnog zijn ongeveer dertig tractoren gezien….

Lees meer

Twee aanhoudingen na gewapende overval op kunstbeurs TEFAF in Maastricht

De politie heeft twee mensen aangehouden na de gewapende overval op de internationale kunstbeurs TEFAF in Maastricht. Dat meldt de politie. Twee anderen zijn nog…

Lees meer

Rutte: ‘Gevaarlijke situaties als gevolg van boerenprotesten onacceptabel’

Boerenacties die tot gevaarlijke situaties leiden voor weggebruikers, ambtenaren of politici zijn “onacceptabel”, zegt premier Mark Rutte. Demonstreren mag, zei de premier dinsdag tijdens een…

Lees meer

Voormalig minister Ruding: overheid moet meer doen voor Groningers

Voormalig minister van Financiën Onno Ruding vindt dat de overheid meer geld moet vrijmaken voor de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen door aardgaswinning. Hij bespeurt…

Lees meer

Nieuwe boerenacties op A12, A7 en A28

De boeren hebben aan het einde van maandagmiddag nieuwe acties gestart op drie snelwegen. Op de A12 tussen Arnhem en Utrecht rijden boeren in beide…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in