main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 maart 2021 — 10:20

Negatief reisadvies voor buitenland blijft in meivakantie gelden: ‘Ook dit jaar wordt dramatisch’

De reissector moet wederom slecht nieuws incasseren, want het kabinet zet een streep door een meivakantie in het buitenland. Dat bevestigden Haagse bronnen maandag na berichtgeving van De Telegraaf. Voorzitter van reiskoepel ANVR Frank Oostdam spreekt van een dubbel gevoel. “Aan de ene kant hadden we het wel een beetje verwacht, gelet op de besmettingen in Europa die sterk oplopen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar we verwachten wel perspectief van het kabinet, en dat verwacht de vakantieganger ook.”

Het is de zoveelste dreun voor de reissector, zegt Oostdam. “Wij hebben boekingen nodig, en zolang er geen duidelijkheid komt vanuit het kabinet dat de zomer ‘semi-normaal’ kan plaatsvinden met een vaccinatiecertificaat of iets dergelijks, blijven mensen terughoudend”, legt hij uit. Daarnaast benadrukt hij dat ook 2021 hoe dan ook een “dramatisch” jaar wordt voor de reissector. “Ook als de zomer doorgaat denk ik dat we met omzetverliezen gaan kampen, vergeleken met 2019, tussen de 50 en de 80 procent.”

Demissionair premier Mark Rutte gaf bij de vorige persconferentie aan dat hij bij het volgende persmoment, dat vandaag plaatsvindt, meer duidelijkheid wilde scheppen over de meivakantie Daarmee hoopte hij perspectief te kunnen bieden, maar het kabinet heeft nu besloten dat het toch te vroeg is voor een versoepeld advies.

Sneltesten

FD-journalist Jean Dohmen was erg enthousiast over de experimenten van Fieldlab, zoals de proefevenementen in Biddinghuizen afgelopen weekend. Bezoekers werden daarbij van tevoren getest en sommigen moesten bij het betreden van het terrein nog een extra sneltest doen. Dohmen vraagt zich in dat kader af waar de sneltesten in Nederland blijven, aangezien dat de oplossing zou kunnen bieden voor (bijvoorbeeld) reizen naar het buitenland. “Kan dat niet wat sneller uitgerold worden? Als je daar een tijdje mee wacht is meer dan de helft van de bevolking gevaccineerd. Dan hoeft het niet meer”, zegt hij.

Verder ziet Dohmen ook heil in een vaccinatiepaspoort. Dat kan niet alleen ruimte bieden aan de vakantieganger maar ook aan de horeca, zo benadrukt hij. Dit zijn geen nieuwe ideeën, maar toch lijkt het door het kabinet niets mee gedaan te worden. “In verkiezingstijd was dit heel omstreden. Een aantal partijen heeft zoiets van: samen uit, samen thuis”, zegt Dohmen. “Maar als ik ondernemer zou zijn in de horeca, en je zou alle 70-plussers de ruimte geven om naar een pannenkoekenhuis, Grand Café of een theater te gaan, moet je die ruimte niet bieden? Het kan in ieder geval soelaas bieden voor ondernemers.”

Verzet

Tegelijkertijd is er nog altijd veel verzet tegen dit idee. “Het is het spiegelbeeld van de discussie die we eerder hadden, toen er werd gepleit voor een ’60-min-samenleving’. Dat bleek allemaal in de praktijk niet uitvoerbaar”, zegt Dohmen. “En nu zou je dus in een soort van 60-plus-samenleving terecht kunnen komen.”

LEES OOK: Oproep Knot om deel belastingschulden ondernemers kwijt te schelden: ‘Zij kunnen hier niets aan doen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer