Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Nieuw kabinet zou regio-gerichter beleid moeten maken: ‘Dat gaat niet gebeuren’

Redactie

Het zou verstandig zijn als er in de coalitieonderhandelingen meer aandacht komt voor de regio's. Dat stelt hoogleraar bestuurskunde aan de RUG Caspar van den Berg in De Telegraaf. Campagnestrateeg Henri Kruithof is het met de hoogleraar eens, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Maar ik verzeker je dat dit tijdens de kabinetsformatie niet gaat gebeuren."

Van den Berg houdt zich al jaren intensief bezig met de verhouding tussen regio en Randstad. Hij onderzoekt de mentaliteit en de politieke voorkeuren van de inwoners van de 'vergeten regio’s'. Er is nog een hele grote kloof tussen de Randstad en de regio, en volgens de kiezer is deze de afgelopen jaren alleen maar gegroeid. Dat komt bijvoorbeeld omdat ze vinden dat ze ondervertegenwoordigd zijn in thema's als de stikstofcrisis en het boerenprotest wat daarbij hoorde, of de aardbevingen in Groningen. Een nieuw kabinet zou daarom veel regio-gerichter beleid moeten maken, adviseert Van den Berg.

Proteststemmen

Volgens de hoogleraar is de verkiezingsuitslag "een goede illustratie bij een ontwikkeling die we overal in de westerse wereld zien", zo zegt hij. "Namelijk dat kansrijk, kosmopolitisch links en kansarm, arbeideristisch links met de rug naar elkaar toe zijn komen te staan. De trend is: des te meer kosmopolitische, hoogopgeleide linkse kiezers overstappen naar de sociaal-liberalen van partijen als D66, des te meer trekken de praktisch opgeleide linkse kiezers – de vroegere ’arbeiders’ – naar partijen als FvD en JA21."

Van den Berg benadrukt daarbij dat de aanwas van Forum voor Democratie het grootst is aan de randen van het land. Ook is te zien dat PVV daar het grootst blijft, ook ondanks het landelijk verlies van de partij van Wilders. "De 'periferisering' van de proteststem, die we al eerder zagen, zet dus door", vertelt de hoogleraar tegen de krant. De hoogleraar denkt dat "partijen met een meer kosmopolitische achterban als GL en D66" meer kandidaten uit de regio hoog op hun lijsten zouden moeten zetten.

'Bij Forum ligt winst vooral aan pandemie'

"Het hemd is nader dan de rok, en in Den Haag denken ze aan Den Haag, en niet zozeer aan de regio", zegt Kruithof hierover. Volgens de campagnestrateeg blijkt verder niet uit de verkiezingsuitslag dat veel kiezers in de regio zich niet gehoord zouden voelen. Zo is de VVD de grootste geworden in Groningen, ondanks de aardbevingsproblematiek. "Bij Forum ligt de winst vooral aan de pandemie", zegt Kruithof. "Ze zijn de enige partij geweest die gezegd heeft: we moeten alle maatregelen afschaffen. Dat is de reden waardoor zij al die stemmen hebben gekregen."

LEES OOK: BoerBurgerBeweging wil minister voor platteland en meer oog voor de regio: ‘Die staat enorm onder druk’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau