main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Caroline van der Plas
Goedemorgen Nederland - 26 februari 2021 — 12:33

BoerBurgerBeweging wil minister voor platteland en meer oog voor de regio: ‘Die staat enorm onder druk’

Is er in politiek Den Haag wel genoeg oog voor het platteland? De nieuwe politieke partij BoerBurgerBeweging (BBB) vindt van niet en doet daarom mee aan de verkiezingen. De partij wil een minister voor het platteland en een departement op minstens honderd kilometer van Den Haag. “Maar dat kan in het midden van het land of in de polder”, vertelt lijsttrekker Caroline van der Plas in Goedemorgen Nederland. “Maar dat kan ook in Groningen staan, dat zou ook weleens goed zijn.”

Hierbij doelt de BBB-lijsttrekker op de aardbevingsschade. “Als er een vergeten regio is, dan is het Groningen. Als het in Amsterdam of Den Haag was gebeurd, dan was Giro555 al geopend en dan hadden wij een televisiemarathon om ervoor te zorgen dat die steden werden hersteld. Groningers wachten nu al jaren op hun schadeloosstelling.”

Ook lijsttrekker van Code Oranje Richard de Mos vindt het goed als de regio “eindelijk” eens gehoord wordt. “Ik ben het helemaal eens met mevrouw Van der Plas dat de regio vergeten wordt. Op de tekentafel zijn plannen gemaakt voor het bouwen van een miljoen huizen en de boeren moeten zomaar even van hun land af, nota bene de voedselproducent. Wij zien overal zonneparken en windmolens verschijnen, dus de regio staat enorm onder druk.”

‘Regio kind van de rekening’

De Mos vindt het goed dat men in Den Haag de stem van het platteland eindelijk eens hoort. “Dat willen wij ook met Code Oranje. Wij zijn een partij voor de burgers en daar horen boeren bij. En de regio is totaal vergeten. Wij maken ons echt zorgen over de boeren, zeker ook met de oprukkende immigratie. 750.000 nieuwkomers zijn er de afgelopen tien jaar bijgekomen en die moeten allemaal wonen en werken. Dat wordt in de regio ingepland en die wordt nu het kind van de rekening. Zeker als de immigratie aanhoudt.”

Volgens Van der Plas speelt de woningnood in het algemeen hierbij een grote rol. “Een miljoen nieuwe huizen moeten er komen en daar wordt in Den Haag heel gemakkelijk over gedaan. Die denken ach ja: op het platteland heb je wat weilanden, daar woont een halve man en een paardenkop. Daar kan je wel een miljoen woningen neerzetten. Dat gaat natuurlijk niet zo. Het gaat niet alleen om boeren, maar zij zijn wel het kloppende hart van het platteland. Als het hart stopt, valt alles stil.”

Boeren zorgen ook voor werkgelegenheid, vult de BBB-lijsttrekker aan. “Iedere boer in Nederland houdt gemiddeld tien mensen aan het werk. Denk aan transport en voedselverwerking.”

‘Kunnen ook mooie woontorens zijn’

Maar de woningnood blijft. Maar daar zijn simpele oplossingen voor, stelt Van der Plas. “We kunnen in ieder geval beginnen met kantoren en winkels die al meer dan een jaar leegstaan om die in rap tempo te gaan ombouwen tot appartementen. Wij vinden dat in de steden meer in de hoogte moet worden gebouwd. Nederland is eigenlijk het enige land wat horizontaal bouwt, in plaats van verticaal.”

De lijsttrekker haalt andere grote steden aan waar dat goed werkt. “Als je kijkt naar Hong Kong, Shanghai of New York, daar zie je veel mensen op een klein stukje grond. Daar wordt de hoogte ingebouwd. Dat hoeft echt niet meer die lelijke blokkendozen te zijn uit de jaren zestig. Dat kunnen mooie woontorens zijn.”

‘Referenda in de omgeving’

Niet alleen boeren, maar alle burgers zouden meer te zeggen moeten krijgen, aldus de BoerBurgerBeweging. “Wij zijn bijvoorbeeld ook voor referenda in de omgeving, dus ook regionale referenda. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de aanleg van megazonneparken die vaak in handen zijn van buitenlandse investeerders, dan hebben bewoners daar weinig over te zeggen gehad. Als het gaat om hun leefomgeving, dan moet je burgers tussentijds peilen. Uit Den Haag worden veel te veel regels over het land uitgestort.”

Daarom pleit de partij voor een plattelandstoets. “Dan wordt getoetst of zo’n regel wel van toepassing is op het platteland. Een heel simpel voorbeeld is bijvoorbeeld de paasvuren. Dat zijn enorme sociale evenementen die zorgen voor veel sociale binding. Eens in de tien jaar staat de wind zo dat de rook in de Randstand terechtkomt. Dan wordt daar gezegd dat die paasvuren in Salland en Twente maar afgeschaft moeten worden. Dan komt er opeens landelijke beleid dat paasvuren niet meer mogen, zonder dat me zich realiseert wat het allemaal betekent.”

‘Geen draagvlak voor die windmolens’

Ook Code Oranje is voor referenda. “Het liefst naar Zwitsers model. Dan haal je honderdduizend handtekeningen op en dan kan je een referendum doen”, aldus De Mos. “Bijvoorbeeld over die windmolens die overal verschijnen waar geen draagvlak voor is in het land.”

LEES OOK: ‘Meer dan 70 procent van boeren wil op BoerBurgerBeweging stemmen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer