GGD kan het grote aantal aanvragen coronatests niet aan
De GGD lijkt het grote aantal aanvragen voor coronatests maar moeilijk aan te kunnen. Zo raakten de telefoonlijnen donderdagochtend overbezet, en ook het computersysteem lag er tijdelijk uit. Dat schrijft het AD deze ochtend.
Mensen die online een afspraak wilden maken voor een coronatest werden soms naar de andere kant van het land gestuurd terwijl er volgens de GGD'en in iedere regio voldoende testcapaciteit is. Soms ging het dan om een dorp of stad verderop, maar in andere gevallen ging het om een plek op een grotere afstand. Het systeem kijkt namelijk naar de eerste testmogelijkheid, ook als die wat verder weg is, zo verklaart Linda Vlamings tegenover de krant.
Mensen die al vaker een coronatest hebben geboekt weten echter dat bellen vaak loont, en dat er telefonisch in je eigen woonplaats meestal wel plek is. Maar bellen is lastig wanneer de telefoonlijnen er zoals gister ook uit lagen. Telefonisch een afspraak boeken lukte donderdag niet. Na 25 minuten in de wacht werd de verbinding verbroken.
Tekst gaat verder onder de Tweets.
Als ik vanuit Haarlem nu een coronatestafspraak wil maken, krijg ik opties in Amersfoort, Nijkerk en Harderwijk. Dat is een uur rijden met de auto... 🙄 pic.twitter.com/wyGPRcGYNT
— Alexander Pleijter (@APleijter) March 18, 2021
De koepelorganisatie van alle GGD'en GGD GHOR ontkent dat er problemen zijn. "Het is heel druk, maar in alle regio’s is testcapaciteit genoeg. We kunnen momenteel 175.000 testen per dag doen. Vandaag zitten we op zo'n 90.000 testen'", zegt een woordvoerder tegen de krant.
Reactie minister
Het AD vroeg demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) om een reactie, maar daar had hij geen behoefte aan, zo liet zijn woordvoerder weten. "Van de GGD GHOR begrijpen wij dat er geen problemen zijn en daar varen wij op."
JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans vraagt zich vooral af wanneer de sneltesten bij de drogisterij liggen. "Dan gaat het allemaal wat sneller", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Het probleem met de afspraken op dit moment lijkt Eerdmans een miscommunicatie. "Dat mensen een uur moeten gaan rijden is gewoon ridicuul, dus daar moet de minister even flink achteraan", zegt hij. "Maar het is een goed teken dat mensen zich willen laten testen."
LEES OOK: Testen met evenementen gaat ondanks stijgende besmettingscijfers door