main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 maart 2021 — 11:19

Dilan Yesilgöz (VVD): insinuatie politieke agenda achter boek Lale Gül is walgelijk

Dat de voorzitter van het Inspraakorgaan Turken Zeki Baran de timing van de publicatie van de debuutroman van Lale Gül zo vlak voor de verkiezingen opvallend noemt, vindt VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz “walgelijk”. Volgens Baran wordt er geprobeerd om de Turkse gemeenschap boos te maken, want dat zou rechtse stemmen opleveren. “Echt een gotspe om dat te zeggen”, zegt Yesilgöz in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Iemand deelt haar persoonlijke levensverhaal in een schitterend boek”, vertelt Yesilgöz. “En in plaats van dat je om zo’n jonge schrijfster gaat staan en zegt: wij beschermen jou, iedereen in dit land mag schrijven en zeggen wat die wil, zeg je: er zal wel een politieke agenda achter zitten.” Er had volgens het VVD-Kamerlid juist een alarmbel bij het Inspraakorgaan Turken af moeten gaan. “In plaats van dat je zegt: ‘hoe kan het dat dit nog voorkomt in onze samenleving?’, zeg je dit.”

Gül schreef het boek Ik ga leven over haar streng-islamitische opvoeding in Amsterdam. Ze omschrijft onder andere hoe ze onderdrukt werd en minder rechten had dan de mannen om haar heen. Sinds het verschijnen van het boek krijgt de 23-jarige een golf van kritiek vanuit de islamitische gemeenschap over zich heen, tot doodsbedreigingen aan toe.

“Ik krijg dag en nacht foto’s van vuurwapens naar me toegestuurd”, vertelt ze in Goedemorgen Nederland. Gül durft niet meer over straat en laat zich uit angst ook “de mond snoeren”, geeft ze toe. “Succes is één ding, maar wat heb je eraan als je niet meer fatsoenlijk over straat kan?”

‘Wij staan voor, achter en naast jou’

Bakan heeft het over het boos maken van de ‘Turkse gemeenschap’, maar Yesilgöz geeft aan dat zij niet weet namens wie hij dan precies spreekt. “Er zijn ook veel Nederlanders met Turkse roots die opstaan voor Lale en zeggen: wij staan voor jou, achter jou en naast jou.”

In een online manifest op LaatLaleVrij.nl spreken meer dan veertig prominenten, waaronder politici, journalisten en bestuurders, hun steun uit voor Gül. Ook vanuit de katholieke kerk en de Joodse gemeenschap is steun voor de schrijfster.

LEES OOK: Topondernemer Rahma el Mouden over Lale Gül: ‘Ze mag zich bij mij melden’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer