main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 maart 2021 — 11:19

Dilan Yesilgöz (VVD): insinuatie politieke agenda achter boek Lale Gül is walgelijk

Dat de voorzitter van het Inspraakorgaan Turken Zeki Baran de timing van de publicatie van de debuutroman van Lale Gül zo vlak voor de verkiezingen opvallend noemt, vindt VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz “walgelijk”. Volgens Baran wordt er geprobeerd om de Turkse gemeenschap boos te maken, want dat zou rechtse stemmen opleveren. “Echt een gotspe om dat te zeggen”, zegt Yesilgöz in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Iemand deelt haar persoonlijke levensverhaal in een schitterend boek”, vertelt Yesilgöz. “En in plaats van dat je om zo’n jonge schrijfster gaat staan en zegt: wij beschermen jou, iedereen in dit land mag schrijven en zeggen wat die wil, zeg je: er zal wel een politieke agenda achter zitten.” Er had volgens het VVD-Kamerlid juist een alarmbel bij het Inspraakorgaan Turken af moeten gaan. “In plaats van dat je zegt: ‘hoe kan het dat dit nog voorkomt in onze samenleving?’, zeg je dit.”

Gül schreef het boek Ik ga leven over haar streng-islamitische opvoeding in Amsterdam. Ze omschrijft onder andere hoe ze onderdrukt werd en minder rechten had dan de mannen om haar heen. Sinds het verschijnen van het boek krijgt de 23-jarige een golf van kritiek vanuit de islamitische gemeenschap over zich heen, tot doodsbedreigingen aan toe.

“Ik krijg dag en nacht foto’s van vuurwapens naar me toegestuurd”, vertelt ze in Goedemorgen Nederland. Gül durft niet meer over straat en laat zich uit angst ook “de mond snoeren”, geeft ze toe. “Succes is één ding, maar wat heb je eraan als je niet meer fatsoenlijk over straat kan?”

‘Wij staan voor, achter en naast jou’

Bakan heeft het over het boos maken van de ‘Turkse gemeenschap’, maar Yesilgöz geeft aan dat zij niet weet namens wie hij dan precies spreekt. “Er zijn ook veel Nederlanders met Turkse roots die opstaan voor Lale en zeggen: wij staan voor jou, achter jou en naast jou.”

In een online manifest op LaatLaleVrij.nl spreken meer dan veertig prominenten, waaronder politici, journalisten en bestuurders, hun steun uit voor Gül. Ook vanuit de katholieke kerk en de Joodse gemeenschap is steun voor de schrijfster.

LEES OOK: Topondernemer Rahma el Mouden over Lale Gül: ‘Ze mag zich bij mij melden’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier