Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Onrust over veiligheid AstraZeneca-vaccin: ‘Er is niet zo veel aan de hand’

Redactie

Het AstraZeneca-vaccin zorgt de afgelopen dagen voor veel reuring. Verschillende landen stopten uit voorzorg met het toedienen van het vaccin na een aantal meldingen van bloedstolsels bij mensen die ermee zijn ingeënt. Het Europees medicijnagentschap EMA oordeelde donderdag dat het geen aanwijzingen zag voor een verband tussen het vaccin en trombosegevallen. "Er is niet zo veel aan de hand, maar er is een zekere onrust over dat vaccin ontstaan", zegt emeritus hoogleraar vaccins Ben van der Zeijst.

"Als er een verdenking is van een bijwerking door een vaccinatie gaan alle rode lichten branden en gaat de EMA kijken naar die bijwerking", legt Van der Zeijst uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Die worden in Nederland geregistreerd door het Lareb. Dat wordt samengebracht in een Europese database. Dan wordt er gekeken of er meer gevallen zijn van trombose in gevaccineerden dan in niet-gevaccineerden." Zo is bij ouderen vaker sprake van spontane trombosegevallen, benadrukt Van der Zeijst.

In Nederland is er één melding van trombose bij bijwerkingencentrum Lareb gemeld. Dat geval bleek niet ernstig te zijn. In totaal meldde het EMA dat het dertig meldingen van trombose ontving op vijf miljoen AstraZeneca-prikken in Europa. "Het is iets dat gevolgd blijft worden", zegt Van der Zeijst. "Dus als er nu weer een geval is wordt er weer extra naar gekeken."

'Geeft onnodige zorgen'

Nederland heeft gevaren op het oordeel van de EMA, legt Van der Zeijst uit. "In een aantal landen (Denemarken, IJsland, Noorwegen en Italië, red.) zijn politici geschrokken, en zij hebben dat advies dus niet afgewacht. Zij waren 'better safe than sorry'." De emeritus hoogleraar benadrukt dat het tijdelijk stoppen met vaccineren moeilijk terug te draaien is. "Het geeft ook enorm onnodige zorgen die er niet hoeven te zijn", vindt hij.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) gaf donderdag aan dat er "geen aanleiding is voor zorgen over AstraZeneca". Volgens de minister zijn er signalen dat mensen soms het vaccin nu even niet willen, maar is daar geen goede reden voor. "Er is over AstraZeneca een beetje onhandig gecommuniceerd door de ontwikkelaar. Het heeft toch niet de beste naam", zegt ook Van der Zeijst. "Iedereen wil liever Pfizer of Moderna."

'Het is een fantastisch vaccin'

In Engeland is dat "totaal niet" het geval, zegt de emeritus hoogleraar. "Daar zijn miljoenen mensen ingeënt met AstraZeneca. Het werkt heel goed en geeft zelfs na een prik al bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames, dus het is een fantastisch vaccin", benadrukt hij. "Maar als je meegaat in die geruchten dat het niet goed zou werken zou je de vaccinatiebereidheid kunnen ondermijnen."

LEES OOK: Imagoprobleem over levering blijft AstraZeneca achtervolgen, EU gaat in gesprek met farmaceuten


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau