main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 10 maart 2021 — 10:52

Segers (CU): Drillrapvideo’s die aanzetten tot geweld moeten verboden worden

Drillrapvideo’s die aanzetten tot geweld onder jongeren moeten wat ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers betreft verboden worden. “Je moet altijd heel voorzichtig zijn met het begrenzen van artistieke vrijheid, maar daar waar het geweld verheerlijkt en jongeren daartoe aanmoedigt kun je ingrijpen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Bij veel drillrapvideo’s worden grenzen overschreden, zegt Segers. “Woorden, muziek en beelden doen ertoe. Als jij dit verheerlijkt en zegt: ‘jongens, je bent pas echt een vent als je met een mes rondloopt of gewelddadig bent’, dan ben je heel onverantwoordelijk bezig”, beklemtoont de fractievoorzitter. “Wat mij betreft moet het Openbaar Ministerie proactief zijn. Dit verbieden, ingrijpen, dit soort mensen ook vervolgen en een goed gesprek voeren vanuit de politie met de mensen die dit soort beelden verspreiden.”

Alarmerende toename geweldsincidenten onder jongeren

Het aantal geweldsincidenten onder jongeren stijgt zorgwekkend snel nu jongeren zich steeds vaker bewapenen, zo schrijft De Telegraaf woensdag. Het aantal minderjarige verdachten van moord en doodslag of pogingen daartoe nam in 2020 met de helft toe. Amsterdam spande de kroon met 83 minderjarigen en jongvolwassenen. De krant kreeg inzage in deze alarmerende cijfers van het Openbaar Ministerie.

“Als je op jonge leeftijd al een verkeerde afslag neemt, eindigt dat niet zelden voor je 30ste ergens in een kist, om het cru te zeggen”, zegt Segers. De CU-leider vindt dan ook dat gemeentes preventief moeten fouilleren om deze geweldstoename te stoppen. “Als je er al heel jong bij bent en kunt fouilleren, wapens kunt afpakken en jongeren perspectief kunt bieden, voorkom je ellende over tien, vijftien jaar.”

Drillrap

Mogelijk hebben drillrapvideo’s een invloed op de explosieve toename van geweld onder jongeren. Afgelopen jaar waren er meerdere steekincidenten met jonge daders die al snel werden gelinkt aan de uit Amerika overgewaaide hiphopstroming, waaronder de fatale steekpartij op de Pier in Scheveningen. Daarbij werd een 19-jarige Rotterdammer met de bijnaam Chuchu op 5 augustus 2020 dodelijk verwond met een mes.

LEES OOK: Drillrapvideo op YouTube leidt politie naar wapens

Door: Marinka Wagemans

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Tussen 1995 en 2019 zijn de consumentenuitgaven met ruim 44 procent gestegen. Ook Elen Demir kent de cijfers van het CBS. Maar hoe komt het toch dat men steeds meer spullen koopt en daarmee ook de afvalberg verhoogd? En is dat een probleem? Stand van Nederland, Generatie Next inspecteert zeecontainers en zoekt het uit.

 

Donderdag om 22.10
De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…

Lees meer

Aantal nieuwe coronagevallen fors toegenomen, ziekenhuis sluit acht operatiekamers

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…

Lees meer

Nieuwe generatie moet meer gaan betalen om consumptiegedrag te veranderen

Om de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…

Lees meer

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

De huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…

Lees meer

‘Koopwoede heeft gevolgen, denk aan toekomstige generaties’

Ondanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…

Lees meer

EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

De 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…

Lees meer

Man die persfotograaf met shovel belaagde verdacht van poging tot doodslag

Een 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier