Verhoging minimumloon absolute voorwaarde PvdA bij formatie
De arbeidsmarkt moet volgens PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen drastisch op de schop. Als het aan haar partij ligt komt er een werkgarantie voor iedereen die door corona zijn baan verliest en zijn flexcontracten binnenkort verleden tijd. Een stijging van het minimumloon is zelfs een absolute voorwaarde bij eventuele formatieonderhandelingen.
Het bedrijfsleven betaalt de rekening. Dat is wel zo eerlijk, zegt Ploumen. "Kijk naar deze week: de topman van Ahold gaat met zes miljoen naar huis. De cao-onderhandelingen met de supermarktmedewerkers lopen ondertussen bijna op niets uit omdat er geen goed loonbod komt", zegt de PvdA-lijsttrekker in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Al die mensen die ons door de crisis hebben geholpen, verdienen allemaal een minimumloon. Daar kun je echt amper van rondkomen. Dat moet beter."
Verhoging minimumloon breekpunt
Een verhoging van het minimumloon is voor Ploumen een absolute voorwaarde bij een eventuele formatie. "Wij hebben gezegd dat we in een aantal stappen naar 14 euro per uur willen. Er moet echt geld bij, en niet een paar dubbeltjes", zegt ze. "Als een partij tijdens de onderhandelingen zegt: we maken er 11,10 euro van, dan wens ik ze daar succes mee. Dat is niet wat mensen nodig hebben." Nu ligt het minimumloon rond de 11 euro.
Volgens parlementair verslaggever van De Telegraaf Wouter de Winther is er een groot draagvlak voor het verhogen van het minimumloon. "Het CDA zit er iets anders in. Zij wijzen erop dat je niet alleen moet kijken naar het minimumloon, maar ook naar wat mensen die het minimumloon ontvangen vervolgens aan lasten krijgen", zegt hij. "Je kunt wel het minimumloon verhogen, maar als je tegelijkertijd niets aan het lastenplaatje doet, betalen die mensen dat extra verdiende geld misschien weer terug. Dus daar zit nog wat manoeuvreerruimte, maar ik denk wel dat er iets gaat gebeuren aan het minimumloon", aldus De Winther.
Gelijke beloning man en vrouw en hoger AOW
Ploumen wil ook dat de gelijke beloning tussen mannen en vrouwen wettelijk wordt vastgelegd. "We hebben al de wet gelijke behandeling. Dus iedereen moet voor hetzelfde werk, voor hetzelfde aantal uren en met dezelfde ervaringsjaren, hetzelfde verdienen." Maar dat is nu niet zo, zegt de PvdA'er. "Vrouwen verdienen gemiddeld fors minder en in een heel werkend vrouwenleven kan dat tot drie ton oplopen. Dat is best veel."
Ploumen denkt niet dat er in Nederland werkgevers zijn die vrouwen bewust minder betalen. Maar het zijn volgens haar vooroordelen die erin sluipen. "Daarom hebben wij gezegd dat we het anders moeten gaan regelen. Werkgevers moeten gaan aantonen dat ze gelijk belonen voor gelijk werk. Doen ze dat niet, dan moeten ze een verbeterplan maken. Als ze het dan alsnog niet doen, krijgen ze een boete."
De PvdA wil daarnaast dat de AOW omhoog gaat. "Want er zijn natuurlijk veel oudere mensen die alleen van hun AOW moeten rondkomen en het echt moeilijk hebben", zegt Ploumen. Ook moet het voor mensen in zware beroepen mogelijk worden om eerder met pensioen te gaan.
Rekening voor bedrijfsleven
De rekening voor de plannen legt de PvdA neer bij het bedrijfsleven. De partij wil een lastenverhoging van 42 miljard euro, onder meer door hogere winstbelasting. Volgens Ploumen gaan vooral multinationals de rekening betalen.
"Het mkb zal er ook iets van merken", zegt Ploumen. "Maar we gaan het mkb ook helpen om mensen in vaste dienst te krijgen en om ervoor te zorgen dat ze bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen krijgen die betaalbaar is."