main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 maart 2021 — 08:19

KHN over mogelijke opening terrassen: ‘Heel klein stapje, dit getuigt van weinig durf’

Tijdens de persconferentie gisteravond werd duidelijk dat Nederland voorlopig nog in een harde lockdown blijft. De avondklok blijft van kracht en er komen alleen enkele kleine versoepelingen. Ook zei demissionair minister Hugo de Jonge dat de terrassen rond Pasen weer open mogen, mits de coronacijfers het toelaten. “Het is een stapje, maar wel een ontzettend kleine stap”, zegt de voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), Robèr Willemsen, in Goedemorgen Nederland.

De horeca blijft voorlopig dus nog steeds dicht. Misschien mogen de terrassen vanaf 31 maart weer open, maar dat is alleen zo als het aantal besmettingen niet omhoog gaat. “Dat is wat ons betreft te mager, want een groot deel van onze achterban heeft hier nog helemaal niets aan”, zet Willemsen. “We hopen dat we dat de komende weken nog omgebogen krijgen.”

‘Cateraars, hotels, restaurants, en discotheken hebben hier niks aan’

Het mogelijk openen van de buitenterrassen zou voor veel horecagelegenheden weinig verschil maken, zegt Willemsen. “Cateraars, hotels, restaurants, clubs en discotheken hebben nauwelijks iets aan deze stap. In onze routekaart laten we al maandenlang zien dat we heel veilig wat grotere stappen kunnen nemen. Het getuigt van weinig durf.”

Het was heel merkwaardige persconferentie, zegt politiek commentator Wouter de Winther. “Het was een persconferentie waar we normaal zouden verwachten dat er versoepelingen worden aangekondigd die dan volgende week van start gaan. Maar dit was een persconferentie waarin werd gezegd dat er nog niks veranderd.”

‘Er wordt gestrooid met vergezichten’

De avondklok blijft ook gewoon doorlopen. “Vergis je niet hoe ingrijpend dat is”, zegt De Winther. “Men blikte alvast vooruit op de volgende persconferentie, die nog op 23 maart gaat plaatsvinden. Er werd gestrooid met vergezichten over de zomer- en meivakantie, en over de terrassen die opengaan. Maar de komende weken merken we daar nog helemaal niks van.”

Dat er zo ver vooruit wordt gekeken, heeft met de verkiezingen te maken, zegt De Winther. “Het is ongelukkig als je als kabinet de verkiezingen in gaat met een sombere boodschap. Daarom probeer je zoveel mogelijk jus toe te voegen aan de aardappelstamppot, om het toch nog behapbaar te maken voor de mensen.”

LEES OOK: ‘Het kantelpunt nadert dat het vaccin de overhand krijgt’

Door: Tom Janssen

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer