main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
8 maart 2021 — 19:20

Rutte: ‘Het kantelpunt nadert dat het vaccin de overhand krijgt’

De huidige maatregelen worden verlengd tot dinsdag 30 maart, inclusief de avondklok, die doorloopt tot de ochtend van woensdag de 31ste. Tijdens de verkiezingen gelden er uitzonderingen. De vaccinatiestrategie stemt het kabinet hoopvol. Rond Pasen hoopt het kabinet “nieuwe stappen” te kunnen zetten met het afschalen van de coronamaatregelen. Daarbij hoopt Rutte vooral de horeca meer perspectief te kunnen bieden.

De avondklok mag de vrije verkiezingen volgens Rutte niet in de weg staan. Ambtenaren die tijdens de verkiezingen moeten werken kunnen een schriftelijk bewijs krijgen waarmee ze worden gevrijwaard van de avondklok. Ook mensen die alleen na 21.00 uur kunnen stemmen mogen dat gewoon doen. De uitzonderingen gelden alleen voor activiteiten die behoren bij de verkiezingen, benadrukt de premier, “het is niet de bedoeling dat je na afloop afspreekt met vrienden in het Vondelpark”.

Op basis van de besmettingscijfers en alle doorgerekende prognoses heeft het Outbreak Management Team had kabinet geadviseerd geen nieuwe versoepelingen aan te kondigen vanaf 16 maart. “En dat advies volgen we op”, zei Rutte.

Correcties en aanpassingen

Wel volgen er aantal correcties en kleine aanpassingen op de huidige maatregelen. Zo kunnen zwemlessen voor kinderen vanaf 16 maart weer doorgang vinden. Daarbij gelden wel een aantal maatregelen: kinderen die verkouden zijn, moeten natuurlijk thuisblijven. Verder mogen vanaf dinsdag 16 maart maximaal vier mensen vanaf 27 jaar buiten sporten. Daarbij moeten ze wel 1,5 meter afstand houden, en dit moet plaatsvinden op een sportaccommodatie.

Winkels

Kleine winkels met een oppervlakte tot 50 vierkante meter mogen vanaf 27 maart maximaal twee klanten ontvangen. Daarboven geldt een norm van één klant per 50 vierkante meter. “Ook hier geldt: tijdsloten van tien minuten, winkel alleen en maak minimaal vier uur van tevoren een afspraak”, beklemtoont Rutte.

Het negatieve reisadvies dat nu geldt wordt verlengd tot 15 april. Op 23 maart wordt er een apart advies uitgebracht over de meivakantie. “En hopelijk kunnen we dan ook iets zeggen over de zomervakantie. Want daar snakken we allemaal naar”, aldus Rutte.

‘Het kantelpunt nadert dat het vaccin de overhand krijgt’

En over de zomer klinkt de demissionair premier enigszins hoopvol. “Als de verwachting uitkomt dat aan het begin van de zomer iedereen in ons land die dat wil minstens één keer is gevaccineerd, dan is dat het moment waarop we eindelijk weer grote stappen kunnen zetten in de richting van het normale leven”, begon hij de persconferentie. We mogen daar “zo langzamerhand van uitgaan”, al klinkt het na een jaar mogelijk onwerkelijk. “Dan is corona nog wel onder ons, maar niet allesbepalend voor ons leven.”

“Het kantelpunt nadert dat het vaccin de overhand krijgt”, zegt Rutte, en daardoor komen er meer versoepelingen in het vizier. Ook belooft de demissionair premier dat het kabinet de economische steunpakketten wederom tegen het licht houdt. Verder onderstreepte Rutte hoe goed en hard er door allerlei sectoren, zoals in de horeca of de evenementenbranche, wordt gewerkt om op een veilige en verantwoorde manier weer open te kunnen.

LEES OOK: De Jonge: meer data nodig voor gebruik vaccinatiebewijs

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er een toekomst voor het Nationaal Groeifonds?

Het Nationaal Groeifonds, dat duurzame en technologische innovatie moest stimuleren, wordt voorlopig op pauze gezet. Bedrijven zijn bezorgd. Is dit het definitieve einde? Presentator Martijn de Greve bepreekt het met de volgende gasten:

  • MKB-voorman Jacco Vonhof;
  • Bestuursvoorzitter bij TNO Tjark Tjin-a-Tsoi;
  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer

Adema verwacht geen versoepeling mestregels uit Brussel

Demissionair landbouwminister Piet Adema verwacht niet dat Brussel de aankomende verlaging van mestplafonds in Nederland nog enigszins gaat versoepelen. Het is daarom aan de Nederlandse…

Lees meer

OM gaat niet in cassatie tegen vrijspraak doodslag Carlo Heuvelman

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen de uitspraak van het hof in de Mallorcazaak. Het hof in Leeuwarden sprak 14 maart hoofdverdachte Sanil….

Lees meer

Voorzitter NPD: betrek uitvoeringsorganisaties bij formatie voor uitvoerbaar regeerakkoord

Nathalie van Berkel, voorzitter van het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD), wil dat de formerende partijen uitvoeringsorganisaties betrekken bij de formatie. “Het zou zaken enorm veel makkelijker maken”,…

Lees meer