Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Vrouwelijke politici krijgen nog steeds meer haatdragende reacties: ‘Zegt meer over de mensen die het plaatsen’

Redactie

Het is vandaag internationale dag van de vrouw. Meer vrouwen dan ooit maken volgende week kans om in de Tweede Kamer gestemd te worden. "Je ziet dat veel fractievoorzitters vrouwen zijn, dus dat is winst", zegt presentatrice Catherine Keyl in Goedemorgen Nederland. Toch krijgen vrouwelijke politici nog vaak te maken met online seksisme.

De vrouwelijke lijsttrekkers doen het dan ook zeker niet slecht, zegt Keyl. "Ze vallen elkaar niet af, dat is ook heel belangrijk. Maar als je kijkt naar Nederland in het algemeen, dan gaat het nog helemaal niet zo goed. Er zijn 158 landen waar diversiteit wordt gemeten. Vorig jaar stonden we op nummer 30, dit jaar op 38."

Online haat

Uit onderzoek van de Groene Amsterdammer bleek onlangs dat vrouwelijke politici meer dan mannen te maken krijgen met haatdragende reacties online. "Dat is helemaal niet leuk, maar ik probeer er zo min mogelijk naar te kijken", zegt SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen. "Het zegt soms meer over de mensen die dat plaatsen dan dat ik me er iets van aan moet trekken."

D66-lijsttrekker Sigrid Kaag zei gisteren in Buitenhof dat het belangrijk is dat ook mannen zich tegen dit soort reacties uitspreken. "Kaag staat met stip op nummer één als het gaat om haatdragende tweets. Die gaan vaak over haar dat zij een vrouw is", zegt politiek redacteur Marieke Smits.

Online haat gaat niet alleen over het geslacht maar is een veel breder probleem, zegt Marijnissen. "Dit gaat niet over of je man of vrouw bent. We hebben het nu over Sigrid Kaag, maar moet je eens kijken wat Rob Jetten over zich heen krijgt. Geert Wilders ook, om eens iemand te noemen. Als politicus krijg je een hoop bagger over je heen." Dat vrouwen nog meer haat te verduren krijgen dan mannen, noemt Marijnissen "treurig".

LEES OOK: VVD’er dient motie in tegen vrouwenonderdrukking: ‘Middeleeuws, moeten we laten stoppen’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau