VVD’er dient motie in tegen vrouwenonderdrukking: ‘Middeleeuws, moeten we laten stoppen’
In verschillende religieuze kringen, zoals in de radicale tak van de islam, worden vrouwen nog vaak stelselmatig onderdrukt. Ook in Nederland. De baas zijn over je eigen leven is voor deze groep ‘verborgen vrouwen’ onmogelijk. VVD-Kamerlid Bente Becker wil daar verandering in brengen en heeft een motie ingediend, zo vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Meer financiële zelfstandigheid voor vrouwen, een uitreisverbod voor meisjes bij signalen dat ze in het buitenland besneden gaan worden, zwaardere straffen voor onderdrukkers en een verbod op maagdenvlieshersteloperaties in Nederlandse ziekenhuizen; het zijn zaken die Becker wil realiseren om de onderdrukking te stoppen.
Want onderdrukking van vrouwen komt ook in Nederland voor, beklemtoont ze. De slachtoffers, de verborgen vrouwen, zoals Becker ze noemt, zijn “bijvoorbeeld vrouwen die uit het buitenland worden gehaald om hier in Nederland te trouwen met iemand, die het wel fijn vindt om iemand thuis te hebben die voor hem, de kinderen en het huishouden kan zorgen. Zelf mag ze niet werken, heeft vaak geen bankpas of mag zelfs de deur niet uit. De vrouw staat in dienst van de man en de familie. Dat moet echt stoppen in Nederland.”
Besnijdenisvakantie: ‘middeleeuws’
Vrouwenonderdrukking kan ook leiden tot lichamelijk letsel, bijvoorbeeld door besnijdenis. Dat gebeurt vaak uit het zicht van de Nederlandse overheid. Becker: “Vanuit bijvoorbeeld Somalië en Eritrea zie je mensen die hun dochter meenemen op vakantie om besnijdenis te laten uitvoeren. Dat is middeleeuws en moeten we echt laten stoppen.”
Om te voorkomen dat meisjes worden meegenomen naar het buitenland om besneden te worden, wil Becker een uitreisverbod voor vrouwen waarbij er signalen zijn dat ze worden onderdrukt. Nu kunnen bijvoorbeeld leraren nog weinig met de voortekenen doen. “Ik zou willen dat de rechter in Nederland meer mogelijkheden heeft om te kunnen verbieden dat zo’n meisje kan worden meegenomen. Dat hebben ze in het Verenigd Koninkrijk. Daar kan de civiele rechter het onder last van een dwangsom verbieden.”
Maar hoe kom je achter deze gruwelijke bedoelingen van de familie, wanneer zij bijvoorbeeld zeggen gewoon op vakantie te gaan? Becker wil dat leraren en hulpverleners meer handvatten krijgen om te reageren bij de signalen. “Er was een tijdje geleden een juf in Brabant die zei: ik zie meisjes van 12, 13 jaar, waarvan we bang zijn dat ze na de zomervakantie niet meer terugkeren. Ze weten nu niet wat ze in zo’n situatie moeten doen.” Een uitreisverbod kan daarbij helpen, denkt ze. “Als je dan dat soort signalen hebt, kan een hulpverlener of burgemeester vragen om een uitreisverbod op te leggen.”
‘Hulpverlening en meer financiële onafhankelijkheid’
Maar zelfs al komt er een uitreisverbod, de vraag blijft hoe je onderdrukking binnen de eigen landgrenzen stopt. Om te beginnen door vrouwen meer steun te bieden, zegt Becker. Door ze in contact te brengen met hulpverlening en door de daders zwaarder te straffen, bijvoorbeeld. “Uiteindelijk moet je een meisje zoveel steun kunnen bieden dat ze de dappere stap durft te zetten om uit die onderdrukkende situatie te komen en een eigen leven te beginnen. Het is nu heel logisch dat die meisjes het in hun eentje niet lukt. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld jongens die homo zijn.”
LEES OOK: ‘Boerkaverbod moet gehandhaafd worden, zo simpel is het’
“Daarvoor moeten we hulpverlening erop afsturen en zorgen dat het meisje een veilige plek krijgt. Maar we moeten er ook voor zorgen dat de daders gepakt worden en dat strafbaarheid van dit soort acties fors wordt verhoogd. Dat is ook iets waarvoor ik een voorstel heb gedaan”, zegt het Kamerlid. “De overheid moet echt meer aan doen dan nu gebeurt.”
Een groot probleem vormt het gebrek aan economische zelfstandigheid bij veel van de vrouwen. In migrantengemeenschappen is veertig procent van hen niet economisch zelfstandig. Stap dan maar eens uit een situatie van onderdrukking, als je zelf geen geld hebt, stelt Becker. “Dus de overheid moet er voor zorgen dat ook vrouwen aan het werk gaan. Bijvoorbeeld door als een gezin in een uitkering zit, niet alleen aan de man te vragen om te gaan werken maar ook de vrouw. Dat gebeurde tot voor kort niet.”
Verbod op maagdenvlieshersteloperatie
Tot slot wil Becker een verbod in Nederlandse ziekenhuizen op maagdenvlieshersteloperaties. Minister De Jonge (Volksgezondheid) heeft onlangs al gezegd dat artsen met nieuwe richtlijnen moeten komen. Becker wil niet alleen nieuwe richtlijnen, maar een verbod. Ook moeten volgens haar de operaties strafbaar worden.
“Het kabinet heeft gezegd: door de afspraak met artsen gaat het in Nederland niet meer voorkomen. Maar in die afspraak staat dat het in beginsel niet mag. Maar in beginsel betekent: in sommige situaties misschien wel.”
Niet alle artsen zouden achter een verbod staan. In principe ben je als meisje nooit gebaat bij een maagdenvlieshersteloperaties, zeggen zij, maar als de andere optie is om thuis in elkaar geslagen te worden, dan biedt het mogelijk wél uitkomst. “Dan vind ik dat we ons als overheid een beetje laten chanteren door een achterlijke cultuur”, reageert Becker fel. “Dan gaan we iets doen wat we niet bij Nederland vinden passen, omdat er anders iets ergers gebeurt… We moeten de meisjes uit die situatie halen en hulp geven. Maar in een gewoon Nederlands ziekenhuis moeten we iets achterlijks als een maagdenvlieshersteloperatie niet toestaan.”
Becker heeft “goede hoop” dat een meerderheid van de Kamer volgende week instemt met haar motie.
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier
WNL Op Zondag
Spreek! Nu!
In de documentaire Spreek! Nu! van Omroep WNL volgt de camera het Rotterdamse coldcase-team dat zich richt op de moord op de 13-jarige Sedar Soares. Een geruchtmakende zaak die door de jaren heen veel indruk maakte. Uit de documentaire blijkt dat er een totaal ander verhaal achter deze moordzaak zit, dan altijd is gedacht.
De verspreiding van het apenpokkenvirus moet volgens gezondheidsdiensten en experts vooral worden tegengehouden door patiënten tijdig te isoleren. Vaccins die tegen het ‘gewone’ pokkenvirus zijn…
Lees meerNa de inname van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol door de Russen, zien de Oekraïners dat het Russisch offensief in de oostelijke Donbas-regio…
Lees meerSpeelde Mark Rutte met het wissen van sms-berichtjes een vies politiek spelletje, of stelde de oppositie zich te aanvallend en wantrouwend op? “Als we echt…
Lees meerSupporters kijken er reikhalzend naar uit: woensdag staat Feyenoord tegenover AS Roma in de Conference League-finale. Het toernooi dat door Louis van Gaal ook wel…
Lees meerSteun Oekraïne door het land EU-kandidaat te maken, beklemtoonde de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne Dmytro Koeleba tijdens zijn bezoek aan Nederland afgelopen week….
Lees meerHet apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat artsen verplicht zijn besmettingen of vermoedens daarvan direct te melden, zo…
Lees meerMillennials brengen veel van hun tijd online door. Ook op financieel gebied. Steeds meer aankopen of financiële keuzes worden online gedaan. Dat geeft ondernemingen de…
Lees meerHet kabinet “blijft inzetten op lokale berechting” van IS-terroristen uit Nederland. Dat zei minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in Op 1. “We…
Lees meerViroloog Marion Koopmans denkt dat er in Nederland meer mensen besmet zijn met het apenpokkenvirus dan op dit moment bekend is. Vrijdag is het virus…
Lees meerEen 17-jarige meisje is vrijdag in Hilversum neergestoken na een beroving. Omstanders die het zagen gebeuren konden de dader overmeesteren, meldt de politie. Het slachtoffer…
Lees meerHet apenpokkenvirus is voor het eerst in Nederland vastgesteld bij een persoon. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat geeft geen informatie…
Lees meerEen 18-jarige man is donderdag vanuit Vught een tijdlang tegen zijn wil in meegenomen nadat hij werd bedreigd met een vuurwapen. Dat meldt de politie…
Lees meerPremier Mark Rutte ziet het verhitte debat dat hij donderdag in de Tweede Kamer had over zijn sms’jes als een “familieruzie”. Het is volgens hem…
Lees meerNederland heeft ongeveer 100.000 doses van het vaccin tegen pokken op de plank liggen, waarmee het apenpokkenvirus waarschijnlijk goed te bestrijden is. Dat zegt het…
Lees meerIn Nederland zijn enkele mogelijke gevallen van het apenpokkenvirus. De monsters worden momenteel in een laboratorium onderzocht, de uitslag is nog niet binnen. Ook als…
Lees meer