main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
WNL Op Zondag - 7 maart 2021 — 11:48

Wopke Hoekstra vindt dat linkse partijen bedrijfsleven en ondernemers te zwaar willen belasten

Wopke Hoekstra maakt zich grote zorgen over de verkiezingsprogramma’s van linkse partijen als het gaat om hoe zwaar het bedrijfsleven en ondernemers worden belast. Dat zegt de demissionair minister van Financiën en CDA-leider in WNL Op Zondag op NPO 1. “Maar ik maak mij ook zorgen om hoe groot de rekening is die vrolijk cadeau wordt gedaan aan de volgende generatie.”

Zo wil de PvdA bijna 42 miljard euro ophalen bij het bedrijfsleven. Dat blijkt uit de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s door het Centraal Planbureau. “Je moet het geld wel eerst verdienen voordat je het kan uitgeven”, aldus Hoekstra.

Volgens presentator Jort Kelder vliegt de PvdA hier flink uit de bocht. “In feite is het de belangrijkste partij uit de geschiedenis die de welvaartsstaat in dit land heeft mogelijk gemaakt. En nu haal je de SP en GroenLinks hier links in. Dan denk ik: je kan de kiezer dit wel weer beloven, maar de teleurstelling in het volgende kabinet waar ze inzitten, is alweer ingebakken. Doe dat nou niet. Het is terecht dat wij zeggen dat grote bedrijven en rijke mensen wat meer moeten gaan betalen. Dat is wat scheefgegroeid.”

‘Hier werken miljoenen mensen’

Kelder merkt ook op dat de toon over grote bedrijven steeds agressiever wordt. “Bedrijven als ASML en Philips die heel graag in Nederland willen zijn. Als Shell morgen weggaat is het: wegwezen, oprotten en dan zijn wij er mooi vanaf. Dat moet toch niet een toon van een land worden.”

Maar niet alleen werken er veel mensen bij grote bedrijven zoals Shell, aldus de minister. “Daar zitten ook een hoop kleine bedrijven aan vast. Hier werken miljoenen mensen in hele normale banen. Als je die mensen wil helpen dan heeft het geen zin om te zeggen: hier heb je tientallen miljarden aan lastenverzwaring cadeau.”

‘Dat is niet redelijk’

Ook vindt Hoekstra het niet goed de ‘coronarekening’ op het bordje van de volgende generatie neer te leggen. “Ik vind het echt niet redelijk om te zeggen: het lukt ons nu niet om die problemen fatsoenlijk op te lossen, weet je wat wij doen? Wij verdubbelen, verdriedubbelen of in het geval van de SP verviervoudigen of vervijfvoudigen wij nog eens die coronarekening. En die doen wij dan allemaal cadeau aan de volgende generatie. Dat is niet redelijk.”

LEES OOK: Waar zijn die doorrekeningen eigenlijk goed voor? ‘Stok om mee te slaan’

Door: Bert van Doorn

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Tussen 1995 en 2019 zijn de consumentenuitgaven met ruim 44 procent gestegen. Ook Elen Demir kent de cijfers van het CBS. Maar hoe komt het toch dat men steeds meer spullen koopt en daarmee ook de afvalberg verhoogd? En is dat een probleem? Stand van Nederland, Generatie Next inspecteert zeecontainers en zoekt het uit.

 

Donderdag om 22.10
De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…

Lees meer

Aantal nieuwe coronagevallen fors toegenomen, ziekenhuis sluit acht operatiekamers

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…

Lees meer

Nieuwe generatie moet meer gaan betalen om consumptiegedrag te veranderen

Om de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…

Lees meer

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

De huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…

Lees meer

‘Koopwoede heeft gevolgen, denk aan toekomstige generaties’

Ondanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…

Lees meer

EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

De 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…

Lees meer

Man die persfotograaf met shovel belaagde verdacht van poging tot doodslag

Een 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier