main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 5 maart 2021 — 10:16

Studenten met een beperking vaak een vergeten groep: ‘Eenzaamheid ligt op de loer’

Studenten met een beperking worden vaak over het hoofd gezien door zowel hun onderwijsinstelling als door werkgevers. Ook door de politiek wordt deze groep nogal eens vergeten. Dat blijkt nog maar eens uit de partijplannen waarin er veelal met geen woord over deze groep wordt gerept. Studenten en jong werkenden met een beperking komen daar nu voor in actie.

Aya Laghzaoui is zo’n student. Zij lijdt aan een zeldzame stofwisselingsziekte waarbij vet niet kan worden omgezet in energie. Ook heeft ze last van spierafbraak daardoor en heeft ze last van krampen. ”Als mijn ziekte opspeelt, ben ik volledig afhankelijk. Dan kan ik niet meer lopen en zit ik aan de sondevoeding”, zegt Aya in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Coronavirus verergert de situatie

Studeren is dan ook een onzekere zaak door haar ziekte. ”Ik ben dit jaar al vier keer opgenomen geweest en daardoor loop ik achterstand op met mijn studie. Door corona is ook alles lastiger geworden. De afstand is groter geworden en ik word steeds doorgestuurd waardoor eenzaamheid op de loer ligt. Je kan er met niemand over praten”, vertelt Aya.

‘Nederland moet toegankelijker worden’

Volgens DENK-fractievoorzitter Farid Azarkan moet ‘Nederland toegankelijker worden. “We moeten er zijn voor alle studenten dus ook voor studenten met een beperking.” Azarkan vervolgt: ”Ik sprak Aya 1,5 week geleden en wat naar voren is gekomen, is dat met name het hoger onderwijs vrij ontoegankelijk is als het op beperkingen aankomt. Daar moet echt verandering in komen.”

”Daarnaast moeten werkgevers ook de verantwoordelijkheid nemen om jonge mensen met een beperking aan te nemen”, zegt de fractievoorzitter. Een maatschappij met quota’s moeten we volgens Azarkan voorkomen, maar we moeten wel meer het gesprek aangaan zodat bepaalde angsten worden weggenomen.

LEES OOK: DENK-voorzitter Azarkan over dictator-uitspraak: ‘Als Pieter Omtzigt zoiets zegt hoor je er niemand over’

Door: Floortje van Gameren

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Tussen 1995 en 2019 zijn de consumentenuitgaven met ruim 44 procent gestegen. Ook Elen Demir kent de cijfers van het CBS. Maar hoe komt het toch dat men steeds meer spullen koopt en daarmee ook de afvalberg verhoogd? En is dat een probleem? Stand van Nederland, Generatie Next inspecteert zeecontainers en zoekt het uit.

 

Donderdag om 22.10
De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…

Lees meer

Aantal nieuwe coronagevallen fors toegenomen, ziekenhuis sluit acht operatiekamers

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…

Lees meer

Nieuwe generatie moet meer gaan betalen om consumptiegedrag te veranderen

Om de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…

Lees meer

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

De huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…

Lees meer

‘Koopwoede heeft gevolgen, denk aan toekomstige generaties’

Ondanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…

Lees meer

EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

De 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…

Lees meer

Man die persfotograaf met shovel belaagde verdacht van poging tot doodslag

Een 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier