Studenten met een beperking vaak een vergeten groep: ‘Eenzaamheid ligt op de loer’
Studenten met een beperking worden vaak over het hoofd gezien door zowel hun onderwijsinstelling als door werkgevers. Ook door de politiek wordt deze groep nogal eens vergeten. Dat blijkt nog maar eens uit de partijplannen waarin er veelal met geen woord over deze groep wordt gerept. Studenten en jong werkenden met een beperking komen daar nu voor in actie.
Aya Laghzaoui is zo'n student. Zij lijdt aan een zeldzame stofwisselingsziekte waarbij vet niet kan worden omgezet in energie. Ook heeft ze last van spierafbraak daardoor en heeft ze last van krampen. ''Als mijn ziekte opspeelt, ben ik volledig afhankelijk. Dan kan ik niet meer lopen en zit ik aan de sondevoeding'', zegt Aya in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Coronavirus verergert de situatie
Studeren is dan ook een onzekere zaak door haar ziekte. ''Ik ben dit jaar al vier keer opgenomen geweest en daardoor loop ik achterstand op met mijn studie. Door corona is ook alles lastiger geworden. De afstand is groter geworden en ik word steeds doorgestuurd waardoor eenzaamheid op de loer ligt. Je kan er met niemand over praten'', vertelt Aya.
'Nederland moet toegankelijker worden'
Volgens DENK-fractievoorzitter Farid Azarkan moet 'Nederland toegankelijker worden. "We moeten er zijn voor alle studenten dus ook voor studenten met een beperking.'' Azarkan vervolgt: ''Ik sprak Aya 1,5 week geleden en wat naar voren is gekomen, is dat met name het hoger onderwijs vrij ontoegankelijk is als het op beperkingen aankomt. Daar moet echt verandering in komen.''
''Daarnaast moeten werkgevers ook de verantwoordelijkheid nemen om jonge mensen met een beperking aan te nemen'', zegt de fractievoorzitter. Een maatschappij met quota's moeten we volgens Azarkan voorkomen, maar we moeten wel meer het gesprek aangaan zodat bepaalde angsten worden weggenomen.