Nederland spendeert miljoenen aan ongebruikte capaciteit coronatests
Nederland blijkt maandelang miljoenen euro's te betalen voor testcapaciteit die grotendeels niet wordt benut. Dat meldt De Volkskrant vanochtend.
Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft een contract gesloten met acht grote laboratoria, die de coronatesten verwerken. Aanleiding was dat ziekenhuis laboratoria het groeiend aantal tests niet aan kon.
Daar wordt betaald voor een bepaald aantal testen, ongeacht of er minder testen worden binnengebracht, een zogenaamd garantiecontract.
Deze acht laboratoria krijgen nu 55 procent van de tests, wat betekent dat 45 procent wordt toebedeeld aan kleinere laboratoria. Daarmee heeft de overheid geen garantiecontract afgesloten, wat betekent dat er daar per test wordt betaald.
Zo werd er in de regio Utrecht 1 miljoen euro aan per week aan tests gespendeerd, terwijl die vijf kilometer verderop 'gratis' geanalyseerd konden worden.
Kamervragen
In een brief aan de Kamer schreef De Jonge vorige week dat een aantal laboratoria geld ontvang voor niet uitgevoerde testen. Hij sprak hierbij over 'forse bedragen'. Hij wil ervoor zorgen dat de tests alsnog zoveel mogelijk worden verwerkt door de laboratoria waar een contract mee is gesloten.
In Goedemorgen Nederland zegt DENK-lijsttrekker Farid Azarkan dat hij volgende week Kamervragen gaat stellen aan De Jonge. "Ik denk dat de minister heeft ingezet op twee zaken. Capaciteit inkopen bij de grote labs en tegelijkertijd ook die kleine willen bedienen. Ik wil volgende week hier het fijne van weten."