main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 5 maart 2021 — 13:40

Esther Ouwehand (PvdD) waarschuwt voor nieuwe pandemieën

Lijsttrekker van Partij voor de Dieren Esther Ouwehand waarschuwt voor nieuwe pandemieën als gevolg van het niet inperken van de intensieve veehouderij en vernietiging van de natuur. “De intensieve veehouderij in Nederland heeft al twee keer eerder zo’n zoönose geproduceerd”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“In 2003 sloeg de vogelgriep over op mensen, in 2007 de Q-koorts uit de melkgeitenhouderij. En het grote nachtmerriescenario is natuurlijk als het vervolgens van mens op mens besmettelijk wordt, zoals nu is gebeurd”, zegt Ouwehand. Volgens de lijsttrekker waarschuwen virologen dat inmiddels driekwart van de infectiezieken die mensen bedreigen afkomstig is van dieren. “Willen we zo’n pandemie niet nog een keer moeten meemaken zullen we dringend een aantal dingen moeten veranderen, waaronder afschaffing van de bio-industrie en het beter beschermen van de natuur.”

Risico verminderen

Journalist bij het Financieel Dagblad Jean Dohmen legt Ouwehand de stelling voor dat op het moment dat je dieren meer ruimte geeft en naar buiten laat, ze juist nog makkelijker in contact komen met andere dieren als vogels. “Dus eigenlijk heel cynisch gezegd: op het moment dat je ze zo dicht mogelijk opsluit heb je een zo’n klein mogelijk risico op het verspreiden van dierenziektes”, zegt hij.

Dat is volgens Ouwehand niet met cijfers te onderbouwen. “Bij de afgelopen 30 uitbraken van vogelgriep in Nederland vindt het meerendeel plaats bij bedrijven waar dieren nooit buiten komen”, zegt zij. “Dus dat is geen waterdicht systeem.”

Vogelgriep

Dezelfde vogelgriep die rondgaat in Nederland, zou in Rusland zijn overgaan op mensen, vertelt de PvdD-lijsttrekker. Dat bleek twee weken geleden uit een persbericht van Bloomberg. Zeven medewerkers van een fabriek waar gevogelte wordt verwerkt in het zuiden van het land zijn besmet geraakt met de variant AH5N8. Voor zover bekend is het virus niet van mens tot mens overgedragen.

Volgens Ouwehand kunnen dit soort taferelen enkel voorkomen worden door het verkleinen van de veestapel. “Want het beleid zoals het nu wordt vormgegeven: dieren binnenhouden en als er een besmetting uitbreekt alle dieren vergassen, heeft de vogelgriep nog nooit tegengehouden.”

LEES OOK: Pandemie woord van het jaar, in Nederland hebben we niesschaamte

Door: Marinka Wagemans

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Tussen 1995 en 2019 zijn de consumentenuitgaven met ruim 44 procent gestegen. Ook Elen Demir kent de cijfers van het CBS. Maar hoe komt het toch dat men steeds meer spullen koopt en daarmee ook de afvalberg verhoogd? En is dat een probleem? Stand van Nederland, Generatie Next inspecteert zeecontainers en zoekt het uit.

 

Donderdag om 22.10
De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…

Lees meer

Aantal nieuwe coronagevallen fors toegenomen, ziekenhuis sluit acht operatiekamers

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…

Lees meer

Nieuwe generatie moet meer gaan betalen om consumptiegedrag te veranderen

Om de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…

Lees meer

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

De huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…

Lees meer

‘Koopwoede heeft gevolgen, denk aan toekomstige generaties’

Ondanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…

Lees meer

EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

De 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…

Lees meer

Man die persfotograaf met shovel belaagde verdacht van poging tot doodslag

Een 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier