main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 december 2020 — 13:50

Pandemie woord van het jaar, in Nederland hebben we niesschaamte

Pandemie is het internationale woord van het jaar. Coronavirus staat op nummer twee, op de voet gevolgd door quarantaine. Het zijn de woorden waarop dit jaar het vaakst werd gegoogeld.

Elke dag komt er een nieuw coronawoord bij, zegt hoofdredacteur van woordenboek Van Dale Ton den Boon tegen het Algemeen Dagblad. Hij maakte een speciaal coronawoordenboek.

Volgens Den Boon bestrijden we angst met taal. “Als ons onverwachts iets ergs overkomt, hebben we er geen woorden voor. Dan zijn we even sprakeloos”, zegt hij tegen de krant. “Maar als we ons vervolgens beetje bij beetje tot die ramp moeten verhouden, helpt taal ons op weg. Om onze onzekerheden eronder te krijgen, onze angsten te relativeren en, als dat mogelijk is, onze zorgen zelfs wat weg te lachen.”

Niesschaamte

We doen tegenwoordig bijvoorbeeld aan bierviltjesvirologie en hebben het over een zwaaibezoek en raamknuffelen. Ook hebben mensen in Nederland sinds dit jaar last van niesschaamte. Dat is de schaamte om te niezen in het openbaar, omdat mensen dan kunnen denken dat je corona hebt.

Ook zijn er puberoma’s; recalcitrante vrouwen van boven de zestig jaar die zich niet aan de regels willen houden. Verder zijn er mensen die afstandshamen. Dat is luidkeels laten horen dat mensen meer afstand moeten houden.

LEES OOK: Nationale Check Je Wachtwoorden Dag: gebruik niet voor ieder account hetzelfde wachtwoord

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer