main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 maart 2021 — 11:22

Jongeren lijken uit verveling meer drank en drugs te gebruiken

Studenten zijn tijdens de coronacrisis meer drugs gaan gebruiken om verveling tegen te gaan. Ook drinken jongeren meer. Deskundigen maken zich zorgen, schrijft het Algemeen Dagblad.

In een vragenlijst onder studenten van studenteninitiatief Lieve Mark, dat onderzoek doet naar het welzijn van studenten, zegt 19 procent van de 7000 respondenten meer alcohol te gebruiken, 10 procent meer drugs en 12 procent beide. De vragenlijst is niet wetenschappelijk, maar de resultaten zijn in lijn met een monitor van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en verslavingskliniek Jellinek.

“Het gaat met name om alcohol en blowen. Zo proberen deze jongeren hun zorgen te vergeten, het is een escape om zich even beter te voelen, dus dat is zeker zorgelijk”, zegt onderzoeker Annemieke Benschop tegen de krant. Wel stelt ze dat er ook een groep jongeren is die minder drugs is gaan gebruiken, de festivalgangers.

3mmc

Vooral de nieuwe drug 3mmc is populair onder jongvolwassenen en wordt gebruikt om het vol te houden tot de avondklok afloopt om 4.30 uur. De drug staat nog niet op de opiumlijst en is daarom gewoon online te bestellen. Deskundigen waarschuwen voor de gevaren. 3mmc is volgens hen verslavend en ook is er kans op uitdroging, oververhitting, hartkloppingen en zelfs een hartstilstand.

‘Jongeren melden zich niet voor online les’

Integratiedeskundige Samira Bouchibti geeft les aan jongeren en denkt dat drugsgebruik inderdaad toeneemt, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO1. “Ik zie het ook in het straatbeeld. Gisteren onderweg naar de auto zag ik vier jongeren in de middag om 14.00 uur, knetterstoned. Ze hangen maar. Ze doen niks, maar ze kunnen ook niks.”

De jongeren die Bouchibti lesgeeft melden zich regelmatig niet voor haar online lessen. “Ik maak me daar wel ernstige zorgen over. De maatschappelijke en sociale problematiek wat betreft de jongeren komt er nog allemaal aan”, zegt ze.

Baudet: Nog een idee van omvang schade

Volgens lijsttrekker van Forum voor Democratie Thierry Baudet hebben we “nog geen idee van de omvang van de schade” die volgens hem wordt aangericht door de VVD en het CDA. “Het is echt misdadig wat we aan het doen zijn met de samenleving”, zegt hij. “Ze doen dat uit totale incompetentie, stupiditeit en angsthysterie.”

Baudet ontkent dat maatregelen worden genomen in de strijd tegen het coronavirus. Volgens hem “kan ieder mensen zien dat er een spel gespeeld wordt”.

LEES OOK: Feest met honderden jongeren in Vondelpark: ‘Pijnlijk om te zien, maar begrijpelijk’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het doolhof dat het toeslagenstelsel heet

We proberen een uitweg te vinden uit het doolhof dat het toeslagenstelsel heet. De kritiek op het toeslagenstelsel is fors en velen zijn het er dan ook inmiddels over eens; het stelsel moet grondig op de schop.

Te gast zijn:

  • Bart Snels, voormalig Kamerlid van GroenLinks en tegenwoordig toezichthouder op de Belastingdienst;
  • Lex Hoogduin, topeconoom, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank en nu emeritus hoogleraar
  • En Jasper van Dijk, onderzoeksleider van het Instituut voor Publieke Economie en hij schreef een toonaangevend rapport over het einde van de toeslagen.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Gewapende overvaller verlaat criminele pad: 'Ik zag de paniek in de ogen van mijn slachtoffer'

Hoe krijg je criminele jongeren op het rechte pad? Jordi Blitz belandde in zijn jeugd in de criminaliteit, met als tragisch dieptepunt een brute gewapende woningoverval.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Jordi, die het criminele pad achter zich heeft gelaten en zich inmiddels inzet als jongerenwerker. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en vertelt meer over de Amsterdamse top 600-aanpak waar veel om te doen is.

Beluister de podcast hier!

Ridouan Taghi en twee medeverdachten veroordeeld tot levenslang

Ridouan Taghi en twee medeverdachten zijn dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Er was zes keer de hoogst mogelijke straf geëist. De…

Lees meer

Van XTC-handelaar tot overvaller: Jordi was beroepscrimineel, maar helpt nu anderen uit de criminaliteit

Het begon met het regelen van wat XTC, maar eindigde in een serie gewelddadige overvallen. De 27-jarige Jordi Blitz was nog maar net volwassen toen…

Lees meer

Demissionair minister Adema tegen boeren: ‘Brandstichten is geen reden om naar jullie te gaan luisteren’

Demissionair minister van Landbouw, Piet Adema, is de rellende boeren meer dan zat. ‘Stop hiermee’, is zijn boodschap aan de boeren die maandag voor een…

Lees meer

Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot…

Lees meer

Tekorten voor kinderantibiotica groeien

Al langer  tijd zijn er tekorten aan medicijnen in Nederland. Eind vorig jaar was er in heel Nederland een tekort aan antibiotica voor volwassenen. Nu…

Lees meer

Boze boeren weer naar huis; hooibalen smeulen nog na in Brussel

Boze boeren die in Brussel wegen blokkeerden en door politiekordons probeerden te breken, verlaten de Belgische hoofdstad. Nu de vergadering van Europese landbouwministers over tegemoetkomingen…

Lees meer

Ontsnapte tbs’er aangehouden in Tsjechië

De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt…

Lees meer

Van der Plas blijft met BBB inzetten op meerderheidskabinet

De BBB blijft inzetten op de vorming van een meerderheidskabinet. Dat zal de boodschap aan informateur Kim Putters zijn, verklaarde BBB-leider Caroline van der Plas…

Lees meer