main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 2 maart 2021 — 11:06

Wilders over beslissing van Hongaarse premier om Chinees vaccin te gebruiken: ‘Zeer terecht’

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft zich de woede op de hals gehaald van andere Europese leiders nu hij zich zondag heeft laten vaccineren met het Chinese vaccin Sinopharm. De Europese toezichthouder heeft dit vaccin nog niet goedgekeurd, maar de Hongaarse gezondheidsautoriteiten wél. Daarmee gaat de EU-lidstaat tegen de gezamenlijke aanpak in. PVV-leider Geert Wilders noemt de beslissing van Orbán “zeer terecht”.

“Orbán doet dat voor zijn eigen mensen”, zegt Wilders in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Hij zegt dat hij niet op die hele Europese bureaucratie gaat wachten en laat het keuren door de instanties in zijn eigen land. In een tijd van crisis, waar mensen ernaar snakken om vrijheid te krijgen, waar bedrijven ernaar snakken om weer open te gaan, moet je geen kans onbenut laten om los van iedere internationale politiek, Chinezen, Russen, maakt niet uit, een goed vaccin te gebruiken.”

‘Dan zouden we wel gekke Harry zijn om dat niet te gaan gebruiken’

Ook het Russische vaccin Spoetnik V wordt al in Hongarije gebruikt voordat deze is goedgekeurd. Orbán uitte eerder al kritiek op het proces van goedkeuren en kopen van vaccins door de Europese Unie, dat gaat volgens hem allemaal veel te traag. Wilders onderschrijft dat. “Ik heb zelf ook in de Tweede Kamer bij premier Rutte in het debat gepleit dat wij ook haast maken met het bellen van Poetin om te kijken of wij dat Spoetnik-vaccin kunnen krijgen.” De PVV-leider beklemtoont dat het vaccin meer dan 90 procent effectiviteit zou bieden. “Dan zouden we wel gekke Harry zijn om dat niet te gaan gebruiken, te kopen, of hier te gaan produceren als dat niet anders kan.”

Men moet zelf beslissen of ze zich wel of niet laten vaccineren, vindt Wilders. “Als ik aan de beurt ben zou ik het denk ik wel doen, en dan zou het mij niet uitmaken uit welk land het komt, als het maar effectief is.”

LEES OOK: PVV laat verkiezingsprogramma niet doorrekenen: ‘Bij CPB staan we bij voorbaat op achterstand’

Door: Marinka Wagemans

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Tussen 1995 en 2019 zijn de consumentenuitgaven met ruim 44 procent gestegen. Ook Elen Demir kent de cijfers van het CBS. Maar hoe komt het toch dat men steeds meer spullen koopt en daarmee ook de afvalberg verhoogd? En is dat een probleem? Stand van Nederland, Generatie Next inspecteert zeecontainers en zoekt het uit.

 

Donderdag om 22.10
De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…

Lees meer

Aantal nieuwe coronagevallen fors toegenomen, ziekenhuis sluit acht operatiekamers

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…

Lees meer

Nieuwe generatie moet meer gaan betalen om consumptiegedrag te veranderen

Om de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…

Lees meer

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

De huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…

Lees meer

‘Koopwoede heeft gevolgen, denk aan toekomstige generaties’

Ondanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…

Lees meer

EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

De 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…

Lees meer

Man die persfotograaf met shovel belaagde verdacht van poging tot doodslag

Een 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier