Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar
Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan een jaar eerder. Ook het aantal zelfstandigen steeg, al werkten zij wel minder uren.
Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eind vorig jaar telde het statistiekbureau 38.000 mensen minder met betaald werk dan eind 2019. Het aantal flexibele werknemers nam af met 177.000.
Horeca hard getroffen
Het aantal mensen tot 25 jaar met werk lag eind vorig jaar eveneens lager dan voor de coronacrisis. Jongeren zijn, bijvoorbeeld met een bijbaan naast hun studie, relatief vaak werkzaam in de horeca. En juist die sector is hard getroffen door de crisis.
In de oudere leeftijdsgroepen is het aantal mensen met betaald werk wel toegenomen of ligt dit al weer bijna op hetzelfde niveau als voor de crisis.
Meer bedrijfskundigen en logistiek medewerkers
Ook zijn duidelijke verschillen te zien tussen beroepsgroepen. In de horeca, onderdeel van de dienstverlenende beroepen, nam de werkgelegenheid duidelijk af. Denk hierbij aan kelners, barpersoneel of keukenhulpen.
Elders kwamen er juist meer banen bij. Van bedrijfskundigen, organisatieadviseurs, transportplanners en logistiek medewerkers waren er bijvoorbeeld veel meer aan het werk vergeleken met een jaar eerder.
Meer zelfstandigen
Het aantal zelfstandigen is in 2020 weliswaar gegroeid, het aantal uren dat ze werkten is gedaald. Dat was vooral te merken tijdens de eerste lockdown in april. Zij werkten toen gemiddeld negen uur per week minder dan in april 2019. Ter vergelijking: werknemers werkten destijds gemiddeld drie uur per week minder.
Ondanks alles lijkt de schade voor de arbeidsmarkt eigenlijk nog mee te vallen, constateerden kenners eerder al. Dit komt door de steunmaatregelen van de overheid. Veel bedrijven worden geholpen bij het doorbetalen van hun personeel. Mogelijk krijgt de Nederlandse arbeidsmarkt later nog flinke klappen als de overheidssteun wordt afgebouwd.
LEES OOK: Wat doet coronasteun met de staatsschuld? ‘Dit kan niet eeuwig doorgaan’
Door: Bert van Doorn
Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.
U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen
Stand van Nederland: Generatie Next
Met versoepelingen in zicht, stijgen de besmettingscijfers en stromen de ziekenhuizen weer vol. Sommigen stellen zelfs noodzakelijke operaties uit. In talkshow OP1 zegt arts-microbioloog en…
Lees meerDemissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…
Lees meerHet aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…
Lees meerHet aantal verkeersdoden moet drastisch omlaag. Het nieuwe kabinet moet dan ook topprioriteit geven aan verkeersveiligheid, en daar is een miljardeninvestering voor nodig. Dat stelt…
Lees meerDe versoepelingen zijn voor veel ondernemers nog niet genoeg. Bovendien worden zij nog te weinig betrokken bij het oplossen van de coronacrisis, zegt ondernemer Carmen…
Lees meerOm de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…
Lees meerBijna 2000 asielzoekers die in vreemdelingendetentie zaten zijn in de afgelopen vijf jaar toch weer op straat gezet, terwijl zij eigenlijk uitgezet moesten worden. Dit…
Lees meerKroegbazen zijn druk bezig met herbevoorraden om klaar te zijn voor de opening van de terrassen op 28 april. Om te zorgen dat iedereen na…
Lees meerHet inmiddels demissionaire kabinet heeft doelbewust informatie voor het parlement achtergehouden. In een ministerraad in 2019 over de toeslagenaffaire zou in aanwezigheid van de VVD,…
Lees meerDe huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…
Lees meerHet Rode Kruis pleit al jaren voor EHBO-cursussen op scholen. Zo leren kinderen hoe ze moeten handelen bij een beroerte, bewusteloosheid of verstikking. Directeur van…
Lees meerTwee Nederlandse ziekenhuizen hebben een opnamestop afgekondigd vanwege de grote toestroom van coronapatiënten. In het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede en in het Erasmus…
Lees meerOndanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…
Lees meerDe 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…
Lees meerEen 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…
Lees meer