main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 2 maart 2021 — 10:14

PVV wil veroordeelde misdadigers met dubbele nationaliteit uitzetten: ‘Dan heb je je rechten verspeeld’

De PVV wil misdadigers met een dubbele nationaliteit uitzetten. “Denk bijvoorbeeld aan geweldsmisdrijven”, vertelt PVV-leider Geert Wilders in Goedemorgen Nederland. “Wij hebben het niet over het stelen van een rolletje drop.”

Bij een veroordeling voor moord, doodslag of zware mishandeling, is dat voor PVV aanleiding om iemand met een dubbele nationaliteit het land uit te zetten. “Dat iemand dan kan worden gedenaturaliseerd, dus dat je de Nederlandse nationaliteit kan kwijtraken. Het kabinet doet dat nu ook al, maar alleen voor terroristen. Wij hebben een wet die zegt dat als een Syriëganger twee nationaliteiten heeft, hij de Nederlandse kwijt kan raken. Dan mag hij Nederland niet meer in.”

De PVV wil dit dus verruimen. “Wij zeggen: doe dit niet alleen voor terroristen, maar ook mensen die in Nederland geweldsmisdrijven plegen zou je hetzelfde moeten behandelen als terroristen. In het Wetboek van Strafrecht staat een hoofdstuk geweldsmisdrijven, alle artikelen die daaronder vallen zouden volgens ons moeten leiden tot denaturalisatie, maar alleen dus als je een dubbele nationaliteit hebt.”

‘Daar kan ik niets aan doen’

Van sommige nationaliteiten, zoals de Marokkaanse, is het bijna onmogelijk om afstand te doen. “Maar wij gaan niet over die wetten. Als je hebt over mensen die een Nederlandse en een Marokkaanse nationaliteit hebben, dan moet je bij het Marokkaanse parlement en regering zijn om ervoor te zorgen dat je daarvan af kan. Daar kan ik niets aan doen”, vertelt Wilders. “Andere landen hebben het vrijwillig, daar kan je wel vanaf. Bij sommige landen niet, dat is aan het land zelf om dat te bepalen.”

De PVV-leider roept mensen op om te gaan lobbyen in die landen waar het moeilijk is om je te laten denaturaliseren. “Dat kan Nederland niet. En nogmaals, het is heel normaal in Nederland, met terreur doen wij het al. Maar als je een geweldsmisdrijf pleegt, heb je gewoon je rechten verspeeld om hier in Nederland te blijven.”

LEES OOK: ‘Marokkaanse Nederlander moet makkelijker van dubbele nationaliteit afkomen’

Door: Bert van Doorn

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Tussen 1995 en 2019 zijn de consumentenuitgaven met ruim 44 procent gestegen. Ook Elen Demir kent de cijfers van het CBS. Maar hoe komt het toch dat men steeds meer spullen koopt en daarmee ook de afvalberg verhoogd? En is dat een probleem? Stand van Nederland, Generatie Next inspecteert zeecontainers en zoekt het uit.

 

Donderdag om 22.10
De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…

Lees meer

Aantal nieuwe coronagevallen fors toegenomen, ziekenhuis sluit acht operatiekamers

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…

Lees meer

Nieuwe generatie moet meer gaan betalen om consumptiegedrag te veranderen

Om de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…

Lees meer

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

De huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…

Lees meer

‘Koopwoede heeft gevolgen, denk aan toekomstige generaties’

Ondanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…

Lees meer

EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

De 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…

Lees meer

Man die persfotograaf met shovel belaagde verdacht van poging tot doodslag

Een 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier