main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 26 november 2019 — 09:54

‘Marokkaanse Nederlander moet makkelijker van dubbele nationaliteit afkomen’

D66 wil dat Marokkaanse Nederlanders eenvoudiger afstand kunnen doen van hun dubbele nationaliteit. Als het aan de partij ligt, neemt staatssecretaris Ankie Broekers-Knol dat mee in haar aanstaande overleg met de Marokkaanse regering.

“Het is heel raar hoe het nu geregeld is”, zegt D66-Tweede Kamerlid Jan Paternotte in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Door de Marokkaanse wet ben je een Marokkaan zolang je één ouder hebt die Marokkaans is, ook al ben je zelf in een ander land geboren.

Paternotte gaat het verzoek vandaag doen aan de staatssecretaris. Broekers-Knol gaat binnenkort naar Marokko om te praten over het terugnemen van asielzoekers uit dat land. “Laat haar dan ook opkomen voor Nederlanders die een probleem hebben omdat ze tegen hun wil Marokkaan zijn”, zegt Paternotte.

Druk op Marokko

Om druk te zetten op Marokko zou er gekeken moeten worden of er iets gedaan kan worden met de landingsrechten voor Marokkaanse luchtvaartmaatschappijen, zegt Paternotte. “Als we het hard spelen met Marokko, doen we dat in het belang van Nederlanders. Dit zijn gewoon Nederlanders die geen Marokkaan willen zijn.”

Daarnaast zou Nederland deze mensen volgens Paternotte ook kunnen helpen door hen nooit meer te beschouwen als Marokkaan. “Stel dat ze een veiligheidsmachtiging voor hun werk nodig hebben, dan wordt aan hen gevraagd of een buitenlandse overheid invloed op ze heeft. Dan moeten ze eerlijk zeggen dat een andere staat hen ook als onderdaan ziet. Mensen die publiekelijk hebben uitgesproken dat ze niet met Marokko te maken willen hebben, moet je niet lastig vallen met dit soort controles.”

LEES OOK: ‘Dubbel paspoort is geen stiekem conflict, het is normaal’

Door: Tom Janssen

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Nieuwe aflevering Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt. Kijk dinsdag 25 mei naar een nieuwe aflevering van Misdaadcollege.

Dinsdag om 21:20 op
WNL Misdaadcollege: Rechercheur slaat alarm wanneer hij telkens dezelfde jonge zakkenrollers tegenkomt

In 2014 slaat rechercheur Dennis van Someren alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen bleken aangestuurd…

Lees meer

Knops adopteerde een graf van J. Ball, die stierf bij bevrijding

Op zondagmorgen, 7 december 1941, wordt Amerika het grootste militaire conflict uit de geschiedenis ingezogen. In de documentaire ‘Some Will Never Return‘ wordt het verhaal…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic gelijk gebleven

Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op een intensive care, is niet gedaald of gestegen. Het zijn er 223, evenveel als op zondag. Het Landelijk…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 8 naar 5830, 8 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn acht nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die waren besmet met het coronavirus. Dat is het laagste…

Lees meer

Jonge ondernemers grijpen hun kans tijdens de coronacrisis: webshops in trek

Het totale aantal startende ondernemers is sinds de coronacrisis gedaald, maar jongeren zijn de afgelopen twee maanden juist meer bedrijven begonnen dan dezelfde periode vorig…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier