main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 2 maart 2021 — 13:36

Geert Wilders: ‘Ik zit niet in de politiek om verbinding te zoeken’

Nederlanders die geen afstand nemen van hun dubbele nationaliteit mogen niet meer stemmen en mogen ook geen politieke functies bekleden. Dat vindt PVV-leider Geert Wilders. Hij heeft er geen boodschap aan dat een grote groep mensen die wel in Nederland geboren hierdoor hun stemrecht zouden verliezen. “Ik zit niet in de politiek om verbinding te zoeken”, zegt Wilders in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik zit in de politiek om op te komen voor het Nederlands belang, en dat is er niet van gediend als je tegelijkertijd het Marokkaanse, Turkse of Saudische belang dient.”

Wilders benadrukt dat er in “andere fatsoenlijke landen” zoals Australië al zo’n regel geldt. “Als je Nederlander bent en iets in het land voor het zeggen wil hebben, mag je ook alleen het Nederlandse belang dienen”, vindt Wilders, die zegt dat hij niet van iedereen met een dubbele nationaliteit denkt dat zij twee belangen dienen. “Maar je hebt daar wel de schijn van. Een Nederlander is een Nederlander en mag alleen het Nederlandse belang hebben als hij of zij een politieke functie vervult.”

Voor mensen die ook een Marokkaans paspoort hebben is het echter moeilijk om hier afstand van te doen. Dat moeten deze Nederlanders in Marokko oplossen, vindt Wilders. “Ik kan daar niets aan doen. Ik ga niet over die wetgeving”, benadrukt hij. “Ik zeg ook niet dat het makkelijk is voor die mensen. Maar ik vind wel dat ze die problemen zelf in dat land moeten oplossen.”

Lijsttrekkersdebat

Tv-kok en ondernemer Nadia Zerouali gaf bij het lijsttrekkersdebat van RTL aan dat zij zich door dit soort standpunten van de PVV weggezet voelt als “tweederangsburger”. Zelf is zij geboren in Nederland, haar ouders komen uit Marokko.

“Ik heb niet zo veel met gevoel”, zegt Wilders daarover. “Ik heb haar toen ook gevraagd: wijs dan specifieke punten aan die in ons verkiezingsprogramma staan waardoor je je zo voelt. Daar praatte ze overheen.” Tevens bleek later dat Zerouali wel eens aangifte tegen de PVV-leider heeft gedaan, zegt hij. “Dat mag natuurlijk ook, maar het geeft wel aan dat er een zekere achtergrond is in plaats van ‘zomaar iemand’ die een probleem heeft met de PVV.”

‘Partij voor alle Nederlanders’

De islamparagraaf is een groot onderdeel van het verkiezingsprogramma van de partij van Wilders. Zo pleit de PVV voor ‘het terugdringen van de islam’, bijvoorbeeld via remigratie. Ook komt er als het aan de PVV ligt, een minister van Immigratie, remigratie en deïslamisering.

Wilders benadrukt er met zijn partij te zijn voor alle Nederlanders. “Wij hebben een probleem met een ideologie, niet met mensen”, zegt hij. “We hebben niets tegen moslims, we hebben iets tegen de islam. Toen ik nog geen beveiliging nodig had maar een vrij mens was heb ik ieder islamitisch en Arabisch land bezocht, ik ben daar veel vriendelijke mensen tegengekomen, maar overal waar de islam dominant is, heerst grote onvrijheid.”

‘Kan zorgen dat de islam minder voet aan de grond krijgt’

En die ideologie, “die dus samengaat met onvrijheid”, moeten we niet gelijkstellen met het christendom, atheïsme of jodendom, vindt hij. “We moeten die zien voor wat het is. Als je bijvoorbeeld de islam verlaat staat daar de doodstraf op. Dat gebeurt ook. In alle landen waar de islam speelt. En dat kunnen wij ons in Nederland niet permitteren.”

Zo’n miljoen mensen in Nederland zijn moslim. “Ik kan mensen niet van hun religie afhelpen”, zegt Wilders. “Ik kan dat niet afdwingen, maar ik kan wel zorgen dat de ideologie in Nederland wat minder voet aan de grond krijgt. Ik denk dat dat hard nodig is als we willen dat onze kinderen en kleinkinderen vrij moeten blijven.”

LEES OOK: ‘Als verbinding zo belangrijk is, waarom dan niet met de PVV?’

Door: Marinka Wagemans

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Tussen 1995 en 2019 zijn de consumentenuitgaven met ruim 44 procent gestegen. Ook Elen Demir kent de cijfers van het CBS. Maar hoe komt het toch dat men steeds meer spullen koopt en daarmee ook de afvalberg verhoogd? En is dat een probleem? Stand van Nederland, Generatie Next inspecteert zeecontainers en zoekt het uit.

 

Donderdag om 22.10
De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…

Lees meer

Aantal nieuwe coronagevallen fors toegenomen, ziekenhuis sluit acht operatiekamers

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…

Lees meer

Nieuwe generatie moet meer gaan betalen om consumptiegedrag te veranderen

Om de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…

Lees meer

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

De huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…

Lees meer

‘Koopwoede heeft gevolgen, denk aan toekomstige generaties’

Ondanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…

Lees meer

EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

De 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…

Lees meer

Man die persfotograaf met shovel belaagde verdacht van poging tot doodslag

Een 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier