main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
23 februari 2021 — 16:36

‘Winkels willen personeel later gratis laten overwerken, vragen wel NOW-steun aan’

Grote winkelketens laten medewerkers tijdens de gedwongen sluitingsperiode min-uren opbouwen, waardoor ze later in het jaar ‘gratis’ moeten overwerken. Dat constateert vakbond FNV. Tegelijkertijd vragen deze werkgevers ook NOW-steun aan om loonkosten door de overheid terugbetaald te krijgen. “Winkelketens eten van twee walletjes”, vindt FNV-bestuurder Linda Vermeulen daarom.

De FNV vindt dat de rekening van de crisis op deze manier onterecht bij de werknemers wordt neergelegd. Medewerkers van Wibra hebben protest aangetekend. Verder krijgt de bond zij ook veel meldingen van medewerkers die werkzaam zijn bij ketens als Blokker, Intratuin, Bristol en franchisevestigingen van HEMA over dit onderwerp. De bond sprak bijvoorbeeld mensen die veertig, vijftig of zestig werkuren missen en later gratis moeten inhalen.

‘Groot misstand’

“Dit deugt niet, dit is een groot misstand”, zegt Vermeulen. Ze vraagt de politiek om in te grijpen en scherpere eisen te stellen aan de NOW-noodsteun aan grote winkelketens. Ook onderzoekt de vakbond juridische stappen en zij roept werknemers op om zich bij de bond te melden om actieplannen te maken.

‘Blokker werkt al jaren met min- en plus-uren’

Directeur personeelszaken Michel Koppen van Mirage Retail Group, het moederbedrijf van ketens als Blokker, Intertoys en BCC, betreurt de opstelling van FNV. Hij wijst erop dat Blokker al jaren werkt met een systeem met min- en plus-uren. Daardoor kan de keten winkelmedewerkers iedere maand hetzelfde aantal uren uitbetalen. In rustige maanden als januari en februari is er doorgaans wat minder werk, waardoor personeel min-uren opbouwt. In drukkere maanden kunnen de werknemers dan wat meer uren ingezet worden.

Koppen geeft verder aan dat zijn concern pas in december, toen de winkels gesloten moesten worden, NOW-steun heeft aangevraagd. En daarmee worden volgens hem lang niet alle personeelskosten vergoed.

Wibra

EenVandaag en De Groene Amsterdammer hebben ook onderzoek gedaan naar de kwestie. Volgens hen beroept Wibra zich net als Blokker op gemaakte arbeidsafspraken. “Je kunt je afvragen of die cao voor deze situatie geschreven is”, reageerde arbeidsrechtjurist Pascal Besselink van DAS Rechtsbijstand vervolgens tegenover EenVandaag. “Uitgangspunt in de wet is dat je recht hebt op loon, ook als je niet werkt, tenzij niet werken jouw schuld is.”

LEES OOK: Rutte belooft schuldsanering voor ondernemers: ‘Ik verwacht een kwijtscheldingsregeling’

Door: Redactie

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap

Zondagmorgen, 10 uur
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt voor derde dag op rij

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…

Lees meer

Ook dansschool hard getroffen door corona: ‘Vraagt veel om dit draaiende te houden’

De ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug