main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 23 februari 2021 — 12:13

Hoe risicovol is het openen van middelbare scholen? ‘Piekje is te verantwoorden’

Het kabinet laat naar verwachting de middelbare scholen weer enigszins opengaan. Zoals het er nu naar uitziet mogen tieners vanaf 2 maart zo’n anderhalve dag in de week naar school. Dit zal volgens kinderarts en lid van het Outbreak Management Team (OMT) Károly Illy een “klein piekje” veroorzaken in het aantal coronabesmettingen. “Maar het belang wordt zo hoog geacht dat dat piekje te verantwoorden is”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Versoepelingen vormen altijd een risico ten aanzien van de stijging van de R-waarde, zegt Illy. Maar hoe groot dat risico precies is, is niet makkelijk in getallen uit te drukken. “Je ziet in ieder geval bij de heropening van de middelbare scholen, net zoals we dat zagen bij de heropening van basisscholen, dat er een klein piekje naar boven gaat. Als die modellen kloppen valt dat piekje mee, en zou het verantwoord kunnen zijn om ze open te doen.”

Het belangrijkste blijft dat er afstand gehouden wordt, benadrukt de kinderarts. Dat punt komt keer op keer terug in het document dat het OMT heeft opgesteld om scholen te ondersteunen in een veilige heropening. “Anderhalve meter, of zo dicht mogelijk daartegenaan”, zegt Illy. “Ook tussen leerlingen onderling.” Die afstand vormt op de basisschool een minder groot probleem, omdat deze leerlingen een minder belangrijke rol spelen in de verspreiding dan pubers.

‘Veilige haven’

Op de vraag of zo’n anderhalve dag naar school wel zin heeft, geeft Illy aan dat het er vooral om gaat dat kinderen elkaar weer kunnen zien en fysiek onderwijs kunnen krijgen. “Het gaat ook om het woord perspectief, dat ik nauwelijks durf te noemen”, zegt hij. “Er is toch weer hoop. Of het nu één of anderhalve dag is, er gaan weer contacten ontstaan.”

Bovendien komen kinderen op deze manier weer in beeld bij de scholen, beklemtoont het OMT-lid. “Dat is misschien nog wel het belangrijkste: ze worden weer gezien. De scholen kunnen hun signalerende functie weer krijgen en de kinderen hebben weer een veilige haven op school.”

LEES OOK: Middelbare scholen waarschijnlijk weer (deels) open: ‘Lastig, maar we moeten alles aangrijpen’

Door: Marinka Wagemans

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap

Zondagmorgen, 10 uur
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt voor derde dag op rij

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…

Lees meer

Ook dansschool hard getroffen door corona: ‘Vraagt veel om dit draaiende te houden’

De ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug