main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 22 februari 2021 — 12:15

JA21-voorman Joost Eerdmans sluit samenwerking met Forum niet uit: ‘Zit er liever niet bij in een partij’

JA21-lijsttrekker Joost Eerdmans, die zelf vertrok bij Forum voor Democratie, sluit een samenwerking met zijn oude partij niet. “Ik zit er liever niet bij in een partij. Maar ik vind dat, net als bij Wilders waar ik ook weleens van mening verschil over een aantal zaken, je er toch goed mee kan samenwerken. Het lijkt mij ook noodzakelijk in de Tweede Kamer dat je dat doet.”

Eind november liet Eerdmans weten Baudet niet te steunen. Meer mensen zijn inmiddels vertrokken bij Forum. “Die hebben zichzelf een beetje opgeblazen maar ook die zijn natuurlijk van harte welkom aan de rechterflank want daar zitten denk ik ook goede ideeën. Alleen de leider (Thierry Baudet, red.) heeft zich een beetje onmogelijk gemaakt door allerlei randzaken erbij te betrekken.”

Maar het uiteenvallen van Forum is ook de reden voor het bestaan van JA21, aldus Eerdmans. “Rechtse kiezers willen gewoon waar voor hun geld. Die willen dat Nederland goed bestuurd wordt en rechtsaf gaat zoals bij migratie, klimaat en Europa. Steeds meer overhevelen en meer geld naar Europa willen mensen niet. Die willen dat er ook eens wat verandert. Daarom zijn wij er.”

‘Wij kunnen kabinet naar rechts trekken’

In meerdere peilingen staat JA21 op 3 zetels. “Maar wij zijn nog een paar weekjes onderweg, dus misschien wordt het wel het dubbele. Dat weet je nooit. Momenteel zitten wij in een goede flow met JA21. Dat voelen wij ook.”

Volgens Eerdmans kan Rutte nu met een toekomstig kabinet maar naar één kant kijken. “En dat is naar links, want op rechts is er geen alternatief. En dat is ook waarom wij er zijn. Wij denken dat wij dit, welk kabinet het ook wordt, in ieder geval met een meerderheid naar rechts kunnen trekken.”

‘Elke keer met Rutte naar links’

Daarbij denkt de JA21-lijsttrekker in ieder geval aan samenwerking met de VVD en het CDA. “En dat zal misschien wel een partij meer zijn zoals de PVV. Die doen het volgens mij ook prima. Die zou daar uitstekend bijpassen. Ik vind het ook ongehoord als zo’n partij wordt weggezet of uitgesloten. Want er is eigenlijk nu al een meerderheid in de peilingen voor een rechts kabinet.”

De kiezer wil eigenlijk rechtsaf maar het gebeurt nooit, aldus Eerdmans. “Wij gaan elke keer met Rutte naar links. Wij zeggen: dat moet veel realistischer. Wij willen gewoon een koers naar rechts.”

LEES OOK: Eerdmans: ‘JA21 is alternatief op rechts zonder complottheorieën en gekkigheid’

Door: Bert van Doorn

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap

Zondagmorgen, 10 uur
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt voor derde dag op rij

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…

Lees meer

Ook dansschool hard getroffen door corona: ‘Vraagt veel om dit draaiende te houden’

De ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug