main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Grote Nationale Woondebat - 20 februari 2021 — 16:43

NVM-voorzitter Onno Hoes: ‘Sociaal-maatschappelijke invloed op woningtekort is heel groot’

Naast de coronacrisis krijgt het nieuwe kabinet te maken met nóg een crisis: die van het woningtekort. Een begrip dat ons vaak om de oren geslingerd wordt, maar misschien een beetje leeg klinkt. Toch heeft het tekort van zo’n 300.000 woningen ontzettend veel invloed op de levens van mensen. “De sociaal-maatschappelijke invloed is heel groot”, zegt voorzitter van makelaarsvereniging Onno Hoes NVM-voorzitter in Het Grote Nationale Woondebat van WNL.

“Kinderen die niet het huis uit kunnen om de reden maar dat wel zouden willen, dat moet je maar zien te handelen”, zegt Hoes. “Maar hetzelfde geldt voor mensen wiens huwelijk uit elkaar dreigt te spatten. Waar gaat de ene partner, en waar de andere naartoe. Hoe los je dat met de kinderen op?”

Schrijnende voorbeelden

Er zijn in Nederland naar schatting 40.000 thuislozen, waarvan niet iedereen ook daadwerkelijk dakloos is. Sommige van hen wonen tijdelijk in bij vrienden of familie, maar dat is vaak geen houdbare situatie.

Zo kent de NVM-voorman voorbeelden van mensen die uit elkaar zijn gegaan en waarbij de ene partner thuis met het kind achterblijft, en de andere in een daklozenopvang terechtkomt. “Terwijl diegene eigenlijk een heel normaal inkomen heeft, maar diegene niet tegen een fatsoenlijke prijs iets kan kopen. Dat zijn natuurlijk schrijnende voorbeelden.”

Hoes vraagt zich daarom af op welke manier politieke partijen dit gaan oplossen. “Gaan we alles binnenstedelijk bouwen of ook buiten de stad? En wat voor effecten heeft dat? Dat zijn allemaal politieke afwegingen. Daar gaan wij als makelaars natuurlijk niet over.”

LEES OOK: Terwijl de huizenprijzen stijgen, dalen juist de prijzen van huurwoningen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer