main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Het Grote Nationale Woondebat - 20 februari 2021 — 19:26

CDA ziet belangrijke rol weggelegd voor minister van Wonen: ‘Rijk moet locaties toewijzen’

Een nieuwe minister van Wonen moet meer regie krijgen om de woningnood te bestrijden. Dat zegt CDA-Kamerlid Julius Terpstra in het Grote Nationale Woondebat op NPO Radio 1.

Wil je een bewindspersoon voor volkshuisvesting aanstellen, dan moet deze ook voldoende slagkracht krijgen om problemen op te lossen, zegt Terpstra in debat met GroenLinks en de SP. Naast voldoende financiële middelen, betekent dat volgens het Kamerlid ook dat het Rijk bouwlocaties aan de gemeente moet wijzen. Bij voorkeur buitenstedelijk.

Kamerlid voor GroenLinks Paul Smulders is het niet eens met de christendemocraat en wijst erop dat gemeentes zelf inspraak moeten houden. “Wij geloven er niet in dat je de woningnood sneller oplost wanneer je als Rijk provincie en gemeente moet aanspreken om een polder vol te bouwen.”

‘Testosteron-politiek’

Sandra Beckerman van de SP meent dat nieuwbouw vaak onbetaalbaar is en verwijt het CDA ‘testosteron-politiek’: “Spijt van eerdere keuzes en nu in de overdrive een polder willen volbouwen waar niet betaalbaar gewoond kan worden. Daar hebben de mensen die op een betaalbare woning zitten te wachten niets aan.”

Terpstra haalt aan dat juist in de steden de grond erg duur is. Willen we aan de ambitie voldoen en betaalbaar bouwen, moet dat aan de buitengrenzen. “Dat wordt dan vervolgens geframed als ‘polders volplempen,” reageert hij op Beckerman. “ALs je betaalbaar wilt wonen, moet je ook boter bij de vis leveren.”

LEES OOK: GroenLinks: ‘PVV zet inwoners van Groningen keihard in de kou’

Door: Thom Edinger

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nieuw seizoen Dragons' Den

Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?

Donderdag om 22.20 uur
Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg

In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…

Lees meer

Meer dan miljoen Nederlanders hebben hun eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…

Lees meer

RIVM: 4032 nieuwe coronabesmettingen, ‘vooruitzicht nog niet goed’

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…

Lees meer

Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar

Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug