Toernooidirecteur Ricard Krajicek vestigt hoop op testen, testen, testen: ‘Dat is de manier’
In de evenementensector is alle hoop gevestigd op een testsamenleving. Met een negatieve sneltest kan je dan bijvoorbeeld toegang krijgen tot een concert of een voetbalwedstrijd. Ook toernooidirecteur van het ABN AMRO World Tennis Tournament Richard Krajicek ziet het als de oplossing om iets te kunnen organiseren met publiek.
"Het is een illusie als je denkt dat je het coronavirus kan controleren of wegvagen", aldus de voormalige toptennisser. "Wij moeten accepteren dat corona onder ons is en goed nadenken hoe wij daarmee omgaan. En wat kan wel? Testen, testen, testen. Dat is de manier", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
'Als er maar getest wordt'
"Het liefste heb ik dat wij gewoon weer normaal kunnen leven zoals voor maart vorig jaar", aldus Krajicek. "Zo lang het niet kan, dan staan wij voor alles open wat ervoor zorgt dat wij weer samen kunnen komen en dingen kunnen organiseren. Wel natuurlijk altijd verantwoord."
Politiek commentator Syp Wynia stelt dat er veel eerder getest had moeten worden. "Laten wij niet vergeten dat ook het onderwijs veel gemakkelijker open had kunnen gaan als wij in oktober uitgebreid waren gaan testen. Als er maar getest wordt, kan je in principe alles weer toegankelijk maken."
'Vol stadion geeft een bepaalde sfeer'
Zondag is er een proef tijdens de wedstrijd NEC - De Graafschap waar 1500 mensen bij kunnen zijn. Dat aantal wordt waarschijnlijk niet gehaald omdat heel veel mensen zo'n test niet zien zitten. "Maar ik zag ook laatste twee festivals op tv, daar was ook ruimte voor 1500 man per keer dus 3000 man, en daar hadden 63.000 mensen zich voor aangemeld."
Het hangt af van het evenement, stelt Krajicek. "Soms ben je gewend om in een vol stadion te zitten, dat geeft een bepaalde sfeer. Maar als dat niet het geval is, je hebt het dan ook koud en die club speelt de laatste tijd toch niet lekker dan denk je: laat maar, ik kijk wel thuis op tv hoe de wedstrijd verloopt."
'Solidariteitsprincipe'
Het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam zou in eerste instantie met publiek worden gehouden, maar dat gaat nu toch niet door. "Onder andere door de steun van de hoofdsponsor kunnen wij toch door. Dus wij waren niet afhankelijk van het publiek. Maar in de anderhalvemetersamenleving kan er een derde publiek bij zijn, dus niet 10.000 maar zo'n 3300 man. Dat wordt dan steeds minder en minder en nu zitten wij op 0. Wij wachten af maar ik denk niet dat wij nog naar 3300 gaan."
Maar het is lastig, aldus de toernooidirecteur. "Eerst hadden wij het idee om alle mensen die gevaccineerd zijn in de zorg publiek te laten zijn. Maar nee, niemand met een vaccinatie mag een voordeel hebben, pas als iedereen gevaccineerd is. Dat is het solidariteitsprincipe."
'Bij positieve test in Rotterdam blijven'
Ook de grote namen die in de eerste week van maart naar Rotterdam komen voor het ATP-toernooi, moeten in een soort van bubbel gaan zitten. "Voor topsport is een bepaalde ontheffing dus zij komen het land in. Dan moeten ze eerst naar het hotel toe en dan worden ze getest en daarna op hun kamer wachten. Als ze positief worden getest, moeten ze dan nog steeds op hun kamer blijven. Dus als ze dan positief getest zijn, zitten ze nog steeds in Rotterdam als het toernooi voorbij is."
Als de tennissers negatief getest worden, mogen ze wel trainen. "Dan zitten ze in hun hotelkamer en is er een klein gedeelte in Ahoy waar ze mogen zitten. Iedereen die daar rondloopt, krijgt iedere drie dagen een PCR-test."
'Behoorlijk harde quarantaine'
Bij de Australian Open is echter wel publiek. "Australië en Nieuw-Zeeland zijn de enige twee landen die het nu onder controle hebben, zeker Nieuw-Zeeland. Als je Australië binnenkomt, moet je twee weken in een behoorlijk harde quarantaine. Dat word je losgelaten en kan je alles doen wat je wil. Maar ook zij hebben vijf dagen zonder publiek gespeeld en het zit maar voor de helft vol."
LEES OOK: Oxford University gaat AstraZeneca-vaccin testen op kinderen en tieners