main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 18 februari 2021 — 14:55

Miljarden extra naar scholen, maar het blijft lastig om professionals voor klas te krijgen

Directeuren van basis- en middelbare scholen hebben een flinke som geld te verdelen nu het kabinet 6 miljard euro extra beschikbaar stelt. Onderwijsinstellingen mogen zelf kiezen hoe ze het geld willen besteden, maar de regering adviseert wel om extra bijlessen te geven, ook in de zomervakantie. Maar daar moet wel de mankracht voor zijn, benadrukt directeur van het Haarlemmermeer Lyceum Liesbeth Pennings-de Vet. “Het wordt het lastigste om professionals te krijgen”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Het is heel fijn om geld te krijgen, maar we moeten ons echt gaan buigen over hoe we het gaan besteden”, zegt de middelbare school-directeur. “De mensen die op dit moment al overwerken in het onderwijs om te zorgen dat het onderwijs nu doorgang kan vinden kunnen we natuurlijk niet ook in de weekenden en vakanties inzetten.”

LEES OOK: Kabinet tast wederom in de buidel: miljarden voor leerachterstanden door corona

Iets meer richting over hoe het geld geïnvesteerd moet worden was daarom wel wenselijk geweest, vindt Pennings-de Vet. “Er zullen richtlijnen komen, daar werken ze ook aan, maar het is lastig”, zegt ze. “Het wordt nu helemaal bij ons gelegd. We moeten nu een heel gedetailleerd plan maken dat voor de zomervakantie moet worden ingeleverd.”

Geen leservaring

Als onderdeel van dat plan zullen de scholen van veel derde, externe partijen gebruik moeten gaan maken. Zo zijn er veel bureaus die huiswerkbegeleiding en bijles geven. “En ook deze partijen hebben niet altijd mensen”, zegt ze. “Dat zijn vaak studenten die nog net niet op de universiteit gerekruteerd zijn en dan bij ons neergezet worden, en die hebben natuurlijk geen leservaring.”

Op dit moment zet haar school net als vele anderen al gepensioneerde leerkrachten in, maar ook dat is beperkt, aangezien zij in een risicogroep zitten en vaak angstig zijn om met leerlingen te werken. Daarnaast hebben veel van hen geen ervaring met online onderwijs, zegt Pennings-de Vet. “We zetten ook oud-leerlingen in om ons met de opvang te helpen. We zijn ontzettend creatief, alleen overal zitten beperkingen aan.”

Opening

De directeur hoopt dinsdag bij de aankomende persconferentie te horen dat de middelbare scholen weer de deuren mogen openen. “We zijn voorbereid op het scenario dat we op anderhalve meter open moeten, dat betekent dat de leerlingen niet allemaal tegelijk naar school komen”, zegt ze. “We zijn ook voorbereid op helemaal open: dat is natuurlijk iets wat we voor 15 december al deden.”

LEES OOK: De basisscholen zijn weer open: ‘Ga ervan uit dat ze open kunnen blijven’

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nieuw seizoen Dragons' Den

Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?

Donderdag om 22.20 uur
Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg

In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…

Lees meer

Meer dan miljoen Nederlanders hebben hun eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…

Lees meer

RIVM: 4032 nieuwe coronabesmettingen, ‘vooruitzicht nog niet goed’

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…

Lees meer

Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar

Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug