Miljarden extra naar scholen, maar het blijft lastig om professionals voor klas te krijgen
Directeuren van basis- en middelbare scholen hebben een flinke som geld te verdelen nu het kabinet 6 miljard euro extra beschikbaar stelt. Onderwijsinstellingen mogen zelf kiezen hoe ze het geld willen besteden, maar de regering adviseert wel om extra bijlessen te geven, ook in de zomervakantie. Maar daar moet wel de mankracht voor zijn, benadrukt directeur van het Haarlemmermeer Lyceum Liesbeth Pennings-de Vet. “Het wordt het lastigste om professionals te krijgen”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
“Het is heel fijn om geld te krijgen, maar we moeten ons echt gaan buigen over hoe we het gaan besteden”, zegt de middelbare school-directeur. “De mensen die op dit moment al overwerken in het onderwijs om te zorgen dat het onderwijs nu doorgang kan vinden kunnen we natuurlijk niet ook in de weekenden en vakanties inzetten.”
LEES OOK: Kabinet tast wederom in de buidel: miljarden voor leerachterstanden door corona
Iets meer richting over hoe het geld geïnvesteerd moet worden was daarom wel wenselijk geweest, vindt Pennings-de Vet. “Er zullen richtlijnen komen, daar werken ze ook aan, maar het is lastig”, zegt ze. “Het wordt nu helemaal bij ons gelegd. We moeten nu een heel gedetailleerd plan maken dat voor de zomervakantie moet worden ingeleverd.”
Geen leservaring
Als onderdeel van dat plan zullen de scholen van veel derde, externe partijen gebruik moeten gaan maken. Zo zijn er veel bureaus die huiswerkbegeleiding en bijles geven. “En ook deze partijen hebben niet altijd mensen”, zegt ze. “Dat zijn vaak studenten die nog net niet op de universiteit gerekruteerd zijn en dan bij ons neergezet worden, en die hebben natuurlijk geen leservaring.”
Op dit moment zet haar school net als vele anderen al gepensioneerde leerkrachten in, maar ook dat is beperkt, aangezien zij in een risicogroep zitten en vaak angstig zijn om met leerlingen te werken. Daarnaast hebben veel van hen geen ervaring met online onderwijs, zegt Pennings-de Vet. “We zetten ook oud-leerlingen in om ons met de opvang te helpen. We zijn ontzettend creatief, alleen overal zitten beperkingen aan.”
Opening
De directeur hoopt dinsdag bij de aankomende persconferentie te horen dat de middelbare scholen weer de deuren mogen openen. “We zijn voorbereid op het scenario dat we op anderhalve meter open moeten, dat betekent dat de leerlingen niet allemaal tegelijk naar school komen”, zegt ze. “We zijn ook voorbereid op helemaal open: dat is natuurlijk iets wat we voor 15 december al deden.”
LEES OOK: De basisscholen zijn weer open: ‘Ga ervan uit dat ze open kunnen blijven’
Door: Marinka Wagemans
U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen
Nieuw seizoen Dragons' Den
Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?
Stand van Nederland: Generatie Next
De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?
In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…
Lees meerMeer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…
Lees meerVoor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…
Lees meerTussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…
Lees meerVeel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…
Lees meerNederlanders die geen afstand nemen van hun dubbele nationaliteit mogen niet meer stemmen en mogen ook geen politieke functies bekleden. Dat vindt PVV-leider Geert Wilders….
Lees meerDe PVV wil 70-plussers met een laag inkomen helpen met de kosten voor de dierenarts. Daarom pleit ze voor de Snoetje & Pluisjewet, een verwijzing…
Lees meerRestaurant en kinderboerderij Geertjes Hoeve krijgt naast de coronacrisis nog een grote klap te verduren. Natuurmonumenten heeft besloten om de gratis parkeergelegenheid naast de boerderij…
Lees meerMensen zijn benieuwd naar de lijsttrekkers en googlen hier massaal naar, zo ook naar Geert Wilders. Goedemorgen Nederland heeft aan Google gevraagd welke vragen mensen…
Lees meerDe Hongaarse premier Viktor Orbán heeft zich de woede op de hals gehaald van andere Europese leiders nu hij zich zondag heeft laten vaccineren met…
Lees meerRechtse partijen schuiven op naar links. Dit concludeert de Volkskrant na het bekijken van de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s van het Centraal Planbureau (CPB). Met…
Lees meerBijna de helft van alle Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met psychische klachten. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie voor…
Lees meerDe PVV wil misdadigers met een dubbele nationaliteit uitzetten. “Denk bijvoorbeeld aan geweldsmisdrijven”, vertelt PVV-leider Geert Wilders in Goedemorgen Nederland. “Wij hebben het niet over…
Lees meerDe PVV laat het verkiezingsprogramma niet doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB), omdat de partij “bij voorbaat op een achterstand komt te staan”. Dat zegt…
Lees meerNog een kleine twee weken en dan zijn de eerste stemlokalen geopend. Dik dertien miljoen Nederlanders mogen dan hun stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen….
Lees meer