Politie waarschuwt voor nepmails van zogenaamde pakketbezorgers
Nu mensen sinds de lockdown bijna alles online bestellen, maken criminelen daar maar al te gretig misbruik van. De politie waarschuwt dat er veel nepberichten verstuurd worden over de bezorging van pakketjes, waarin ontvangers gevraagd wordt om invoer- of verzendkosten te betalen via een link die naar een vervalste website leidt. Op die manier proberen de cybercriminelen je bankgegevens te achterhalen.
Esther Buitenhuis, cybercrime-analist bij de politie, ziet de afgelopen maanden een stijging van het aantal aangiftes van oplichting via berichten die zogenaamd van pakketbezorgdiensten afkomstig zouden zijn. "Waar phishinglinks eerder vooral vanuit banken verzonden werden, worden nu pakketdiensten als dekmantel gebruikt."
Cybercriminelen sturen via sms of e-mail een berichtje over een pakket dat onderweg is. Deze berichten zien eruit alsof ze bijvoorbeeld door PostNL of DHL zelf zijn verstuurd, en de kans is in deze tijd groot dat je ook daadwerkelijk op een pakketje zit te wachten. Via een link in de sms of e-mail wordt een ontvanger naar een nepwebsite gelokt. Daar hopen criminelen de gevraagde bedragen vervolgens te kunnen ontvangen.
'Mailadressen lijken vaak op de echte'
De politie benadrukt dat pakketdiensten klanten nooit over invoerkosten zullen benaderen via sms. Ontvangers van mailberichten kunnen zien of die echt zijn door het mailadres van de afzender te controleren. "De mailadressen lijken vaak op de echte, maar eindigen niet op .nl, maar bijvoorbeeld PostNL.eu, DHL.org, etc.", legt Buitenhuis uit. "Op het eerste gezicht lijkt het dan oké. Men ziet immers PostNL staan. Maar de extensies .eu, .org, .it, enzovoort zijn signalen dat het niet in orde is."
Het totale bedrag dat criminelen op die manier buit maken komt landelijk neer op meer dan 1000 euro per dag, zo schat de politie. Maar het zou nog veel meer kunnen zijn. De politie vermoedt namelijk dat zij nog maar het topje van de ijsberg zien, aangezien veel mensen zich schamen om aangifte te doen. "Het kan echt iedereen overkomen", zegt Buitenhuis, die beklemtoont juist aangifte te doen. "Door geen aangifte te doen wordt het voor ons ook lastig om het criminele netwerk in kaart te brengen en het probleem goed aan te pakken."
Het aantal incidenten waarbij internetoplichters mensen op slinkse wijze geld afhandig proberen te maken stijgt explosief. In de eerste aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next duikt WNL in de wereld van de cybercrime. Hoe veilig is ons geld nu echt? Deze aflevering kun hier terugkijken, op NPO Start.
LEES OOK: Ank werd slachtoffer van cybercrime: ‘Het is pure onmacht wat je voelt’