Kabinet tast wederom in de buidel: miljarden voor leerachterstanden door corona
Als compensatie voor de scholensluiting komt het kabinet met een miljardeninjectie. Een onderdeel daarvan is om studenten minder collegegeld te laten betalen. Dit melden ministers Arie Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Ingrid van Engelshoven van Onderwijs tijdens een persconferentie.
Vanmiddag om 14.00 uur geven demissionair ministers @ivanengelshoven en @arieslob een persconferentie over het Nationaal Programma Onderwijs. Live te volgen via ons YouTube-kanaal: https://t.co/xlbOAGRGAt #onderwijs
— Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (@MinOCW) February 17, 2021
8,5 miljard voor leerachterstanden
Afgelopen jaar zijn er grote leerachterstanden ontstaan en dat heeft de ministers doen besluiten dat de komende 2,5 jaar 8,5 miljard euro wordt uitgetrokken voor het onderwijs. Het grootste deel van het bedrag gaat naar het basis- en voorgezet onderwijs. Dit is ruim 6 miljard euro.
Onderwijsinstellingen mogen zelf kiezen hoe ze het geld willen investeren. De regering adviseert wel om extra bijlessen te geven die gratis worden aangeboden ook in de zomervakantie.
Korting op collegegeld
Ook studenten in het hoger onderwijs worden ontzien. Zij krijgen 50 procent korting op het collegegeld. Op deze manier krijgen studenten financiële ademruimte om eventuele achterstand op te vangen. Ook mogen studenten een extra jaar gratis of met korting reizen als zij meer tijd nodig hebben om hun diploma te halen.
LEES OOK: Politie waarschuwt voor nepmails van zogenaamde pakketbezorgers