Rutte roept iedereen op ook zonder avondklok thuis te blijven, kabinet komt toch met spoedwet
Demissionair minister-president Mark Rutte roept iedereen "met klem" op 's avonds thuis te blijven, ook als het kabinet er in hoger beroep niet in slaagt de avondklok in stand te houden. De maatregel is volgens de premier onverminderd noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Zou de avondklok niet juridisch af te dwingen te zijn, komt er vanuit het kabinet een dringend advies om thuis te blijven", aldus Rutte.
De avondklok is een middel, geen doel. Dat zei Rutte tijdens de persconferentie naar aanleiding van de uitspraak van de rechter dat deze moet worden opgeheven. "En het doel is om het virus zo veel mogelijk in te dammen, zodat we straks al onze vrijheden op een veilige manier terug kunnen krijgen."
Het wegvallen van de avondklok zou volgens de demissionair premier "direct slechte gevolgen" hebben. De maatregel zou zorgen voor een afname van 8 tot 10 procent van de besmettingen. De huidige dalende trend kan zo weer de verkeerde kant opgaan wanneer de besmettelijkere Britse variant ruim baan krijgt, zegt Rutte. "Het is echt van belang dat we onze sociale contacten zo veel mogelijk beperken."
Hoger beroep
Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. Dat spoedappel kan volgens demissionair Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) op korte termijn plaatsvinden. "Tot die tijd hopen we dat we de uitspraak van de voorzieningenrechter te schorsen is", zegt hij. "Het gaat om de bestrijding van de pandemie. Daarvoor hebben we de avondklok nodig, om het aantal contacten zo ver mogelijk te dringen. Wij vinden dat er noodzaak is voor deze maatregel."
Verder komt het demissionair kabinet toch met een spoedwet om de avondklok in vast te leggen, zegt Grapperhaus, als 'extra argument'. Het kabinet houdt namelijk vol dat een juridische basis voor de spertijd er wel degelijk is. De nieuwe wet zou dus "ten overvloede" zijn.
Noodwet
De avondklok-maatregel is ingesteld op basis van een noodwet, waarmee het kabinet in uiterste noodgevallen regels kan invoeren zonder daarvoor te hoeven overleggen met de Tweede en Eerste Kamer.
Deze wet mag echter alleen worden gebruikt bij zeer spoedeisende belangen. Daarvan was volgens de rechter in dit geval geen sprake. Dat bleek volgens de rechter uit het feit dat er al vóór de invoering van de avondklok werd gesproken over de verregaande maatregel. Daarom zette de rechter een streep door de avondklok.