main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby - 15 februari 2021 — 22:17

Volt doet met Europees programma mee aan Nederlandse verkiezingen: ‘Heel andere kijk van politiek’

Lijsttrekker Laurens Dassen van Volt kan zich nog goed herinneren toen zijn politieke partij voor het eerst een zetel kreeg toebedeeld in een peiling van Maurice de Hond. “Dat je dan zo de eerste keer in de peilingen komt, dat is wel een jubelmoment”, vertelt hij in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. “Dan besta je. Nu staan wij drie weken bij Maurice de Hond op één zetel, dat is hartstikke goed.”

Maar de eerste keer was op een zondagochtend. “Toen kwam het eerst in de appgroep van de kandidaten en daarna ging het opeens in alle appgroepen los. Een heel mooi moment na jaren van hard werken, een mooie organisatie neerzetten en tegelijkertijd zorgen dat wij naamsbekendheid krijgen.

Dat leidt dan tot meer uitnodigingen voor interviews en meedoen aan meer stemwijzers. “Dat is enorm motiverend voor alle vrijwilligers die al hun best doen om er nog een schepje bovenop te doen.”

‘Europa speelt een ondergeschikte rol’

Volgens onderzoeker Peter Kanne van I&O Research zou Volt een zetel kunnen halen bij de Tweede Kamerverkiezingen, nu scoort de partij in de peiling van I&O nog 0,2 procent.”Bij de Europese verkiezingen haalde Volt 1,85 procent. Dus er is potentie. Maar die verkiezingen gingen over grensoverschrijdende kwesties als klimaatverandering en de vluchtelingencrisis. Dat zijn zaken die je Europees moet aanpakken. Dat is ook waar Volt voor staat.”

Maar bij de Tweede Kamerverkiezingen speelt Europa een ondergeschikte rol, aldus Kanne. “D66 en GroenLinks hebben moeite om dit voor het voetlicht te krijgen. Dat zijn de partijen waar Volt mee concurreert. Partijen die het net als Volt goed doen bij de jongeren, dus makkelijk zal het niet worden. Dat Volt kernenergie wil inzetten, kan een troef zijn. GroenLinks en D66 zijn hier niet voor, maar een substantiële minderheid van hun kiezers wel.”

‘Grensoverschrijdende uitdagingen’

Volgens Dassen gaat het ook bij de nationale verkiezingen ook steeds meer over Europese thema’s als klimaat, migratie, veiligheid en sociale ongelijkheid. “Dat zijn allemaal grensoverschrijdende thema’s die vragen om grensoverschrijdende oplossingen. De huidige Nederlandse politiek is veel bezig met het ‘wij zijn’ en de korte termijn en nationale oplossingen. Volt is een generatie die in heel Europa mensen met elkaar verbindt, juist om deze grensoverschrijdende uitdagingen aan te pakken. Het mooie is ook dat wij in Nederland meedoen met een programma waar mensen in heel Europa achterstaan.”

Volt is in 2017 opgericht en doet mee in alle 27 landen van de Europese Unie. “Twee jaar geleden hebben wij meegedaan aan de Europese verkiezingen. In Duitsland hebben wij toen een zetel gehaald. De afgelopen twee jaar zijn wij hard door gaan bouwen. In Italië, Bulgarije en Duitsland zitten wij in lokale en regionale parlementen met 37 vertegenwoordigers. En in Nederland doen wij voor het eerst mee met de nationale verkiezingen.”

‘Geef ons ook tijd’

De partij is van de grond af aan opgebouwd. Een voorbeeld van grassroots-politiek, legt Dassen uit. “In heel Europa zijn we lokaal aan de grond en schrijft iedereen mee met het verkiezingsprogramma. Wij discussiëren via digitale platformen en hebben evenementen tussen Europese steden zoals uit Nederland en Italië om te kijken wat wij van elkaar kunnen leren. Dat is een netwerk door heel Europa dat wij ook inzetten voor de Tweede Kamerverkiezingen.”

Op dit moment zitten veel stedelijke hoogopgeleide mensen bij Volt. “Zo is het ontstaan en dat verspreidt zich zo over Europa. Maar wat je ook ziet in Nederland, naar mate wij groeien wordt Volt steeds diverser. Wij hebben veel jongeren maar ook veel oude mensen, wij zitten minder alleen maar in de steden, maar geef ons ook tijd om voor elkaar te krijgen dat wij kunnen groeien.”

‘In heel Europa hetzelfde programma’

Hoewel GroenLinks en D66 vergelijkbare standpunten hebben, is er toch een elementair verschil tussen een nationale partij en een Europese partij, legt Dassen uit. “Wij zitten dus in alle landen van de Europese Unie met hetzelfde programma. En dat is een hele andere kijk van politiek dan als je als nationale partij vanuit een nationaal belang naar Europese thema’s kijkt.”

Dat is ook de politiek die Volt wil veranderen.”Zo staan wij in Bulgarije op de straten om te demonstreren tegen de corrupte regering die misbruik maakt van de EU-gelden, waar wij ons in Nederland ook druk over maken, en maken wij ons in Italië hard voor de nodige hervormingen die ze door moeten voeren, waar wij ons in Nederland ook druk over maken. Ik ben heel blij dat ik onderdeel ben van een partij die dat lokaal aan het doen is en die niet alleen vanuit Nederland hoopt dat dat vanzelf van de grond gaat komen.”

LEES OOK: 37 partijen doen mee aan de verkiezingen: 1579 kandidaten om uit te kiezen

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vrouw uit Middelburg zakt tot haar nek in zinkgat

Een vrouw is tot haar nek weggezakt in een zinkgat. Haar echtgenoot en buurman moesten haar nek vasthouden zodat ze kon blijven ademen. Het voorval…

Lees meer

WODC: Veel meer mensen in Nederland slachtoffer van mensenhandel dan wordt gemeld

Het kennisinstituut voor het ministerie van Justitie en Veiligheid, WODC, zegt dat er drie tot vier keer zoveel meer mensenhandel plaatsvindt in Nederland dan dat…

Lees meer

Pfizer en Moderna werken aan nieuw vaccin tegen omikron-variant

De zorgen over de nieuwe coronavariant ‘omikron’ zijn dusdanig groot dat zowel Pfizer als Moderna al een nieuw vaccin aan het ontwikkelen zijn. Pfizer heeft…

Lees meer

Aantal positieve coronatest lijkt met 21.552 nieuwe gevallen niet verder te stijgen

Het aantal positieve coronatests lijkt voorlopig een plafond te hebben bereikt. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 21.552 nieuwe gevallen geregistreerd. Het is de veertiende dag…

Lees meer

Veel Nederlanders onderschatten uitgaven en overschatten inkomsten

Uit nieuw onderzoek blijkt dat zeker de helft van de Nederlandse huishoudens financieel kwetsbaar is. Dit betekent dat bij enige tegenslag zij hun rekeningen en…

Lees meer

De Jonge meldt veertiende persoon die in Nederland besmet is met omikron-variant

Van een veertiende persoon is vast komen te staan dat die besmet is met de nieuwe omikron-variant van het coronavirus. Het gaat ook hier om…

Lees meer

Grootste groei coronapatiënten in ziekenhuizen sinds begin januari

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag met 130 toegenomen tot 2772. Dat is de grootste toename sinds 4 januari, aldus cijfers van…

Lees meer

Coronazelftesten in veel winkels en online uitverkocht: ‘Deze week worden de winkelvoorraden weer aangevuld’

De zelftesten voor het coronavirus zijn in veel winkels en online uitverkocht. Dat meldt koepelorganisatie Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Mensen die een zelftest willen kopen…

Lees meer