main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby - 15 februari 2021 — 22:17

Volt doet met Europees programma mee aan Nederlandse verkiezingen: ‘Heel andere kijk van politiek’

Lijsttrekker Laurens Dassen van Volt kan zich nog goed herinneren toen zijn politieke partij voor het eerst een zetel kreeg toebedeeld in een peiling van Maurice de Hond. “Dat je dan zo de eerste keer in de peilingen komt, dat is wel een jubelmoment”, vertelt hij in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. “Dan besta je. Nu staan wij drie weken bij Maurice de Hond op één zetel, dat is hartstikke goed.”

Maar de eerste keer was op een zondagochtend. “Toen kwam het eerst in de appgroep van de kandidaten en daarna ging het opeens in alle appgroepen los. Een heel mooi moment na jaren van hard werken, een mooie organisatie neerzetten en tegelijkertijd zorgen dat wij naamsbekendheid krijgen.

Dat leidt dan tot meer uitnodigingen voor interviews en meedoen aan meer stemwijzers. “Dat is enorm motiverend voor alle vrijwilligers die al hun best doen om er nog een schepje bovenop te doen.”

‘Europa speelt een ondergeschikte rol’

Volgens onderzoeker Peter Kanne van I&O Research zou Volt een zetel kunnen halen bij de Tweede Kamerverkiezingen, nu scoort de partij in de peiling van I&O nog 0,2 procent.”Bij de Europese verkiezingen haalde Volt 1,85 procent. Dus er is potentie. Maar die verkiezingen gingen over grensoverschrijdende kwesties als klimaatverandering en de vluchtelingencrisis. Dat zijn zaken die je Europees moet aanpakken. Dat is ook waar Volt voor staat.”

Maar bij de Tweede Kamerverkiezingen speelt Europa een ondergeschikte rol, aldus Kanne. “D66 en GroenLinks hebben moeite om dit voor het voetlicht te krijgen. Dat zijn de partijen waar Volt mee concurreert. Partijen die het net als Volt goed doen bij de jongeren, dus makkelijk zal het niet worden. Dat Volt kernenergie wil inzetten, kan een troef zijn. GroenLinks en D66 zijn hier niet voor, maar een substantiële minderheid van hun kiezers wel.”

‘Grensoverschrijdende uitdagingen’

Volgens Dassen gaat het ook bij de nationale verkiezingen ook steeds meer over Europese thema’s als klimaat, migratie, veiligheid en sociale ongelijkheid. “Dat zijn allemaal grensoverschrijdende thema’s die vragen om grensoverschrijdende oplossingen. De huidige Nederlandse politiek is veel bezig met het ‘wij zijn’ en de korte termijn en nationale oplossingen. Volt is een generatie die in heel Europa mensen met elkaar verbindt, juist om deze grensoverschrijdende uitdagingen aan te pakken. Het mooie is ook dat wij in Nederland meedoen met een programma waar mensen in heel Europa achterstaan.”

Volt is in 2017 opgericht en doet mee in alle 27 landen van de Europese Unie. “Twee jaar geleden hebben wij meegedaan aan de Europese verkiezingen. In Duitsland hebben wij toen een zetel gehaald. De afgelopen twee jaar zijn wij hard door gaan bouwen. In Italië, Bulgarije en Duitsland zitten wij in lokale en regionale parlementen met 37 vertegenwoordigers. En in Nederland doen wij voor het eerst mee met de nationale verkiezingen.”

‘Geef ons ook tijd’

De partij is van de grond af aan opgebouwd. Een voorbeeld van grassroots-politiek, legt Dassen uit. “In heel Europa zijn we lokaal aan de grond en schrijft iedereen mee met het verkiezingsprogramma. Wij discussiëren via digitale platformen en hebben evenementen tussen Europese steden zoals uit Nederland en Italië om te kijken wat wij van elkaar kunnen leren. Dat is een netwerk door heel Europa dat wij ook inzetten voor de Tweede Kamerverkiezingen.”

Op dit moment zitten veel stedelijke hoogopgeleide mensen bij Volt. “Zo is het ontstaan en dat verspreidt zich zo over Europa. Maar wat je ook ziet in Nederland, naar mate wij groeien wordt Volt steeds diverser. Wij hebben veel jongeren maar ook veel oude mensen, wij zitten minder alleen maar in de steden, maar geef ons ook tijd om voor elkaar te krijgen dat wij kunnen groeien.”

‘In heel Europa hetzelfde programma’

Hoewel GroenLinks en D66 vergelijkbare standpunten hebben, is er toch een elementair verschil tussen een nationale partij en een Europese partij, legt Dassen uit. “Wij zitten dus in alle landen van de Europese Unie met hetzelfde programma. En dat is een hele andere kijk van politiek dan als je als nationale partij vanuit een nationaal belang naar Europese thema’s kijkt.”

Dat is ook de politiek die Volt wil veranderen.”Zo staan wij in Bulgarije op de straten om te demonstreren tegen de corrupte regering die misbruik maakt van de EU-gelden, waar wij ons in Nederland ook druk over maken, en maken wij ons in Italië hard voor de nodige hervormingen die ze door moeten voeren, waar wij ons in Nederland ook druk over maken. Ik ben heel blij dat ik onderdeel ben van een partij die dat lokaal aan het doen is en die niet alleen vanuit Nederland hoopt dat dat vanzelf van de grond gaat komen.”

LEES OOK: 37 partijen doen mee aan de verkiezingen: 1579 kandidaten om uit te kiezen

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Het Onderzoeksbureau

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. Het halfjaaroverzicht van Het Onderzoeksbureau is nu te beluisteren via Spotify, Apple of de podcast-app van de NPO.

Daling aantal nieuwe coronabesmettingen zet door in augustus

Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn er 2350 nieuwe coronabesmettingen aan het licht gekomen. Daarmee zet de daling van het aantal nieuwe besmettingen bij de start…

Lees meer

Nog steeds lichte toename aantal coronapatiënten in ziekenhuizen

In de afgelopen 24 uur zijn negentien nieuwe patiënten opgenomen op de intensive cares in Nederland. Op de verpleegafdelingen zijn 62 nieuwe opnames van mensen…

Lees meer

Wateroverlast door zware regenbuien

In sommige plaatsen is wateroverlast ontstaan door buien die zondag over het land trokken. Volgens Weer.nl viel er tot wel 110 millimeter neerslag in een…

Lees meer

Pfizer en Moderna verhogen prijzen voor hun coronavaccins, meldt zakenkrant

Farmaceuten Pfizer en Moderna hebben de prijzen voor hun coronavaccins verhoogd in een nieuwe deal met de Europese Unie. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial…

Lees meer

Inbrekers rijden in op agent op de fiets

Vier mannen die vermoedelijk even daarvoor een woninginbraak hadden gepleegd, zijn zondagochtend vroeg in het Zuid-Hollandse Koudekerk aan den Rijn ingereden op een agent op…

Lees meer

Nederland blijft langer rood op Europese coronakaart

Nederland blijft ook komende week hoogstwaarschijnlijk een rode vlek op de coronakaart van Europa. Dat kan betekenen dat de beperkingen die Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en…

Lees meer

Politie: geen verband tussen schietpartijen in Rotterdam-Zuid

De twee schietincidenten van zaterdagnacht in Rotterdam-Zuid lijken volledig los van elkaar te staan. Ze baren de politie echter wel zorgen, meldt ze zondag. Op…

Lees meer

Oud-bewaker (100) van concentratiekamp moet alsnog voor Duitse rechter verschijnen

Een voormalige bewaker van een concentratiekamp moet in Duitsland 76 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog alsnog voor de rechter verschijnen. Het proces…

Lees meer

Dode na aanrijding met gestolen auto in Den Bosch, gevluchte bestuurder opgepakt

Bij een aanrijding op de Hervensebaan in Den Bosch zondagochtend is een 50-jarige automobilist uit de Brabantse stad om het leven gekomen. Het ongeluk werd…

Lees meer

Vader opgepakt na ernstige verwondingen bij baby

De vader van een baby is aangehouden nadat bij het kind ernstige verwondingen zijn vastgesteld. Vanwege de omstandigheden is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar wat…

Lees meer

Opnieuw vakantiedrukte op Europese wegen

Zondag is het weer druk op verschillende wegen in Europa. In Oostenrijk is er volgens de ANWB bijvoorbeeld sprake van flink wat vertraging op de…

Lees meer

Feestgangers laten band politieauto leeglopen

Bij een op verzoek van de politie beëindigd feest in het Brabantse Vessem hebben een of meerdere personen een band van de politieauto leeg laten…

Lees meer

Huis en auto beschoten in Rotterdam, politie lost waarschuwingsschoten in park

Op meerdere plekken in Rotterdam is zaterdagnacht geschoten. Zo hield de politie twee mannen aan na een schietincident op de Rose-Spoorstraat. Rond 01.50 uur werd…

Lees meer

Schietpartij in Amsterdam: man (35) zwaargewond

Bij een schietpartij in Amsterdam is een 35-jarige inwoner van de stad zwaargewond geraakt. Het incident vond zondag rond 06.00 uur plaats in een bedrijfspand…

Lees meer