main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 15 februari 2021 — 22:17

Volt doet met Europees programma mee aan Nederlandse verkiezingen: ‘Heel andere kijk van politiek’

Lijsttrekker Laurens Dassen van Volt kan zich nog goed herinneren toen zijn politieke partij voor het eerst een zetel kreeg toebedeeld in een peiling van Maurice de Hond. “Dat je dan zo de eerste keer in de peilingen komt, dat is wel een jubelmoment”, vertelt hij in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. “Dan besta je. Nu staan wij drie weken bij Maurice de Hond op één zetel, dat is hartstikke goed.”

Maar de eerste keer was op een zondagochtend. “Toen kwam het eerst in de appgroep van de kandidaten en daarna ging het opeens in alle appgroepen los. Een heel mooi moment na jaren van hard werken, een mooie organisatie neerzetten en tegelijkertijd zorgen dat wij naamsbekendheid krijgen.

Dat leidt dan tot meer uitnodigingen voor interviews en meedoen aan meer stemwijzers. “Dat is enorm motiverend voor alle vrijwilligers die al hun best doen om er nog een schepje bovenop te doen.”

‘Europa speelt een ondergeschikte rol’

Volgens onderzoeker Peter Kanne van I&O Research zou Volt een zetel kunnen halen bij de Tweede Kamerverkiezingen, nu scoort de partij in de peiling van I&O nog 0,2 procent.”Bij de Europese verkiezingen haalde Volt 1,85 procent. Dus er is potentie. Maar die verkiezingen gingen over grensoverschrijdende kwesties als klimaatverandering en de vluchtelingencrisis. Dat zijn zaken die je Europees moet aanpakken. Dat is ook waar Volt voor staat.”

Maar bij de Tweede Kamerverkiezingen speelt Europa een ondergeschikte rol, aldus Kanne. “D66 en GroenLinks hebben moeite om dit voor het voetlicht te krijgen. Dat zijn de partijen waar Volt mee concurreert. Partijen die het net als Volt goed doen bij de jongeren, dus makkelijk zal het niet worden. Dat Volt kernenergie wil inzetten, kan een troef zijn. GroenLinks en D66 zijn hier niet voor, maar een substantiële minderheid van hun kiezers wel.”

‘Grensoverschrijdende uitdagingen’

Volgens Dassen gaat het ook bij de nationale verkiezingen ook steeds meer over Europese thema’s als klimaat, migratie, veiligheid en sociale ongelijkheid. “Dat zijn allemaal grensoverschrijdende thema’s die vragen om grensoverschrijdende oplossingen. De huidige Nederlandse politiek is veel bezig met het ‘wij zijn’ en de korte termijn en nationale oplossingen. Volt is een generatie die in heel Europa mensen met elkaar verbindt, juist om deze grensoverschrijdende uitdagingen aan te pakken. Het mooie is ook dat wij in Nederland meedoen met een programma waar mensen in heel Europa achterstaan.”

Volt is in 2017 opgericht en doet mee in alle 27 landen van de Europese Unie. “Twee jaar geleden hebben wij meegedaan aan de Europese verkiezingen. In Duitsland hebben wij toen een zetel gehaald. De afgelopen twee jaar zijn wij hard door gaan bouwen. In Italië, Bulgarije en Duitsland zitten wij in lokale en regionale parlementen met 37 vertegenwoordigers. En in Nederland doen wij voor het eerst mee met de nationale verkiezingen.”

‘Geef ons ook tijd’

De partij is van de grond af aan opgebouwd. Een voorbeeld van grassroots-politiek, legt Dassen uit. “In heel Europa zijn we lokaal aan de grond en schrijft iedereen mee met het verkiezingsprogramma. Wij discussiëren via digitale platformen en hebben evenementen tussen Europese steden zoals uit Nederland en Italië om te kijken wat wij van elkaar kunnen leren. Dat is een netwerk door heel Europa dat wij ook inzetten voor de Tweede Kamerverkiezingen.”

Op dit moment zitten veel stedelijke hoogopgeleide mensen bij Volt. “Zo is het ontstaan en dat verspreidt zich zo over Europa. Maar wat je ook ziet in Nederland, naar mate wij groeien wordt Volt steeds diverser. Wij hebben veel jongeren maar ook veel oude mensen, wij zitten minder alleen maar in de steden, maar geef ons ook tijd om voor elkaar te krijgen dat wij kunnen groeien.”

‘In heel Europa hetzelfde programma’

Hoewel GroenLinks en D66 vergelijkbare standpunten hebben, is er toch een elementair verschil tussen een nationale partij en een Europese partij, legt Dassen uit. “Wij zitten dus in alle landen van de Europese Unie met hetzelfde programma. En dat is een hele andere kijk van politiek dan als je als nationale partij vanuit een nationaal belang naar Europese thema’s kijkt.”

Dat is ook de politiek die Volt wil veranderen.”Zo staan wij in Bulgarije op de straten om te demonstreren tegen de corrupte regering die misbruik maakt van de EU-gelden, waar wij ons in Nederland ook druk over maken, en maken wij ons in Italië hard voor de nodige hervormingen die ze door moeten voeren, waar wij ons in Nederland ook druk over maken. Ik ben heel blij dat ik onderdeel ben van een partij die dat lokaal aan het doen is en die niet alleen vanuit Nederland hoopt dat dat vanzelf van de grond gaat komen.”

LEES OOK: 37 partijen doen mee aan de verkiezingen: 1579 kandidaten om uit te kiezen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer