main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 februari 2021 — 12:52

Experimenten van start om evenementensector weer te openen: ‘Bijna emotioneel moment’

Om te kijken hoe evenementen coronaproof georganiseerd kunnen worden, wordt vanaf vandaag geëxperimenteerd op verschillende locaties. Hierbij doet de rijksoverheid ervaring op met het organiseren van evenementen in de 1,5 metersamenleving. “Dit wordt bijna een emotioneel moment, wanneer je voor het eerst weer in een ruimte bent met zoveel mensen”, zegt demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer in Goedemorgen Nederland.

“We zijn het ontwend”, zegt Keijzer. Volgens haar is het belangrijk voor het menselijk welzijn om evenementen weer op te starten. “We zijn sociale dieren, we zitten graag bij elkaar.”

Ook voor de evenementenbranche zelf zijn deze experimenten van levensbelang, zegt Keijzer. “Er werken tienduizenden mensen. Het is niet alleen de artiest, maar ook de organisatie. Het is in het belang van de economische sector dat we kijken onder welke voorwaarden het weer wél kan.”

Deze experimenten zouden eigenlijk al eerder plaatsvinden, maar werden uitgesteld door de opkomst van de Britse variant. “Met die onzekerheid deden we het toen niet. Nu kan het gelukkig wel. In maart willen we ook experimenteren met concerten in de Ziggo Dome, zowel zittend als staand.”

Beatrix Theater

In het Beatrix Theater ging vanochtend het eerste testevenement van start. “We hebben 500 mensen op bezoek”, zegt Dimitri Bonthuis van Fieldlab Evenementen. “We willen met name zien hoe goed je groepen gescheiden kunt houden. Hoe kun je die bubbels uit elkaar houden? Dat maakt het straks makkelijker om straks, als je een besmetting hebt, niet iedereen in het theater te benaderen voor bron- en contact onderzoek.” Ook wil Bonthuis onderzoeken hoeveel contactmomenten het bezoek oplevert, en wordt de luchtkwaliteit gemeten.

Met de onderzoeksresultaten uit de experimenten kan de welbekende routekaart mogelijk aangepast worden, zegt Keijzer. “Om zo te kijken of op een andere manier iets eerder weer kan dan. Maar daarvoor moet je dus eerst experimenteren.”

LEES OOK: Routekaart wordt nieuw leven ingeblazen: ‘Kans is groot dat er weer vanaf wordt geweken’

Door: Tom Janssen

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer