Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Koers bitcoin op recordniveau: ‘Begint als bruikbaar betaalmiddel door te breken’

Peter Visser

De koers van de bitcoin steeg maandag naar een nieuw recordniveau van meer dan 44.000 dollar. Dit gebeurde na het nieuws dat Tesla van topondernemer Elon Musk 1,5 miljard dollar heeft geïnvesteerd in de digitale munt en bitcoins wil gaan accepteren als betaling voor producten. Bitcoin is niet meer iets van "hackers en de donkere groepjes op het internet", zegt techjournalist van NRC Wouter van Noort donderdagavond in Op1.

Het komt nu "de mainstream in", zegt hij. "Dat is al een tijdje aan het opborrelen en steeds meer grote bedrijven stappen in. Bitcoin begint als bruikbaar betaalmiddel door te breken en in de hoofdstroom terecht te komen." Van Noort vergelijkt het met de opkomst van het internet.

Minder vertrouwen in dollar

Volgens bitcoinhandelaar Michaël van Poppe is de huidige koersstijging van bitcoin niet alleen te danken aan Tesla maar ook aan het afnemende vertrouwen in de dollar. "Dat is het laatste jaar door de coronapandemie erg aangewakkerd", zegt hij. "Er is heel veel geld bijgedrukt en de rente is laag. Een derde van de dollars die bestaan is het laatste jaar uitgebracht. Omdat er veel dollars bijkomen, wordt de waarde en het vertrouwen steeds minder."

"Bitcoin is ook een reserve inzet op de ondergang van het huidige systeem", vult Van Noort aan. "En misschien dat je met bitcoin kan inzetten op de opbloei van een heel nieuw systeem."

Lees verder onder deze Tweet.

Er zijn al zat mensen die dat doen en soms al jaren lang. "Bitcoin wordt niet door centrale banken gemaakt, zoals de euro en de dollar, maar door een netwerk van gebruikers", legt de techjournalist uit. "Dat zorgt ervoor dat er ook een soort ideologische beweging is ontstaan rond bitcoin door mensen die overheden en banken niet vertrouwen en denken: Dit is een nieuwe technologie waarmee een heel nieuw geldsysteem gebouwd kan worden."

'Woord zeepbel nooit ver weg'

Maar het vertrouwen is niet overal even groot. Zo is het Nederlandse fintechbedrijf Adyen niet overtuigd van de bitcoin als betaalmiddel. Topman en mede-oprichter Pieter van der Does zegt tegen de Amerikaanse nieuwszender CNBC dat de bitcoin en andere cryptomunten te veel waardeschommelingen laten zien, waardoor ze niet geschikt lijken te zijn voor het doen van transacties. Adyen verwerkt onder meer betalingen van bedrijven als Facebook, Netflix en Uber. Volgens Van der Does moeten bitcoins en andere crypto's meer als een belegging worden gezien dan als een betaalmethode.

"Bitcoin is geen goud en het is geen geld", zegt Van Noort. "Het is een nieuw beestje waarvan we de komende jaren moeten kijken wat het wordt." Wel zouden banken volgens hem bezig zijn om te kijken of ze hun eigen digitale munt moeten oprichten om de monopolie op het maken van geld te waarborgen.

Wie zelf wil investeren in bitcoin, moet vooral voorzichtig zijn, zegt Van Noort. "Wees je bewust van het feit dat vanaf het moment dat bitcoin begon het woord zeepbel nooit ver weg was maar ook dat tot nu toe de domste beslissing was om niet in te stappen."

LEES OOK: Duitser vergeet wachtwoord van bitcoin-schijf ter waarde van 180 miljoen euro


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau