main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
9 februari 2021 — 17:29

Ollongren komt met een gedragscode voor politieke advertenties

Er komt een gedragscode voor politieke advertenties op sociale media. Dat meldt demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. De code kan rekenen op steun van een overgrote Kamermeerderheid en ook doen Facebook, Snapchat, TikTok, Google en diens dochterbedrijf YouTube doen mee. In totaal hebben 11 politieke partijen de gedragscode ondertekend. FvD en PVV hebben dat vooralsnog niet gedaan, zo blijkt uit de brief van Ollongren.

De platforms beloven onder meer openheid over betalingen voor advertenties. Daarnaast willen ze ‘de verspreiding van misleidende inhoud’ beperken. Ook onderschrijven zij dat ze buitenlandse inmenging in de verkiezingen willen tegengaan. Op hun beurt melden politieke partijen dat ze geen financiering uit het buitenland zullen ontvangen voor politieke advertenties. De platforms moeten van politieke adverteerders registratie en verificatie eisen en controleren.

Breder pakket

De gedragscode voor Nederland is op verzoek van Ollongren opgesteld door het International Institute for Democracy and Electoral Assistance. De code is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen die de demissionair minister neemt naar aanleiding van een breed gesteunde oproep van PvdA en VVD.

Zo is de website www.isdatechtzo.nl afgelopen week online gegaan. Die site moet mensen helpen (des)informatie op waarde te schatten. Het onlineplatform DROG houdt bij of er onjuiste informatie over de verkiezingen op sociale mediaplatformen wordt verspreid, bijvoorbeeld door nepaccounts. Vanaf dinsdag wordt informatie daarover wekelijks gepubliceerd op de website www.forensicjournalism.nl/tk2021.

LEES OOK: Zo werkt microtargeting bij verkiezingscampagne: ‘Voor iedereen een op maat gemaakte boodschap’

In een reactie zegt Ollongren blij te zijn met de samenwerking tussen bijna alle politieke partijen en de informatieplatforms. “Bij politieke advertenties is het van belang om te weten wie de afzender is en waarom je de advertentie te zien krijgt.” De minister nodigt andere partijen die deelnemen aan de verkiezingen ook uit om zich bij de gedragscode aan te sluiten.

LEES OOK: 37 partijen doen mee aan de verkiezingen: 1579 kandidaten om uit te kiezen

Wat kost jouw stem? Dat onderzocht Raquel Schilder in Stand van Nederland: Generatie Next, nu te bekijken op NPO Start.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer