Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Rijkswaterstaat strooit recordhoeveelheid zout: ‘Dit hebben we niet eerder gedaan’

Redactie

De strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben de afgelopen dagen een recordhoeveelheid zout over de Nederlandse wegen uitgestrooid. "We hebben sinds zaterdagavond zes uur 43 miljoen kilo gestrooid. Dat is iets wat we niet eerder hebben gedaan in zo'n korte periode", zegt Jan Rients Slippens van de Gladheidbestrijding van Rijkswaterstaat in Goedemorgen Nederland.

Op de website van Rijkswaterstaat is te zien dat strooiwagens in heel Nederland rijden. Vooral de snelwegen worden sneeuwvrij en begaanbaar gemaakt. Op een aantal plaatsen wordt ook op grote provinciale wegen gestrooid.

Ondanks dat er zoveel gestrooid is, zal de voorraad zout voorlopig niet opraken, zegt Slippens. "Rijkswaterstaat heeft meer dan 200 miljoen kilo zout op voorraad. Als je dat in een voetbalstadion zou gooien, zou er een piramide ontstaan van 75 meter hoog."

'Strooizout blijft beste dooimiddel'

Strooizout blijft onder deze omstandigheden de belangrijkste manier om de wegen enigszins begaanbaar te houden. "Er zijn andere dooimiddelen, maar geen enkele werkt zo goed als zout en is zo makkelijk te verkrijgen. Er wordt gekeken naar milieuvriendelijke varianten, maar dat is er nog te weinig om in deze hoeveelheden te strooien."

Slippens raadt automobilisten aan om voldoende afstand te houden tot strooiwagens. "Strooiers hebben de ruimte nodig om hun werk te doen. Zout werkt vriespuntverlagend, maar het heeft wel verkeer nodig om het in te laten werken. Het heeft wel iets van tijd nodig."

Advies

Vanwege de code oranje die vanochtend geldt, adviseert Rijkswaterstaat om niet de weg op te gaan. In het zuiden van het land kan het glad worden, in het noorden kunnen sneeuwduinen ontstaan door sneeuwjacht.

LEES OOK: Het gaat streng vriezen: ‘We kunnen 100 procent zeker gaan schaatsen’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau