Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Nanosatelliet Brik II moet Nederland onafhankelijker maken: ‘Wij willen van één grote naar heel veel kleintjes’

Redactie

Is de ruimte aan het militariseren? Steeds meer kijken militairen ook naar de ruimte omdat het veel cruciale functies voor de mens vervult. Het speelt ook mee met de keuze van Defensie om juist kleine militaire satellieten in te zetten, vertelt luitenant-kolonel Bernard Buijs van het Space Security Center in WNL Op Zondag.

Begin april gaat Defensie haar eerste militaire satelliet, de Brik II, lanceren in een baan om de aarde. Het is een zogenoemde nanosatelliet die net iets groter is dan een pak melk.

'Hele grote satellieten zijn heel kwetsbaar'

"Die hele grote satellieten, die koelkasten, kosten 7 miljard euro per stuk. Dat is ook niet haalbaar voor Nederland", aldus Buijs. "Die hangen daar stationair, dus stil ten opzichte van de aarde want die draaien mee, en zijn heel kwetsbaar."

Bij die grote satellieten hangen ook Russische spionagesatellieten in de buurt. "Wij moeten er bijna wel vanuit gaan dat als wij in een grote conflictsituatie terechtkomen, dat die high value single assets ook worden uitgeschakeld. Dus wij willen van één grote naar heel veel kleintjes."

'Satellietcapaciteit snel weer aanvullen'

Mede daarom kiest Defensie er ook voor om haar eerste militaire satelliet met ruimtevaartbedrijf Virgin Orbit te lanceren. "Zo'n vliegtuig staat klaar. Als je ziet dat zo'n dertig procent van je satellietcapaciteit is uitgeschakeld, dan kan je snel je capaciteit die je op voorraad hebt lanceren. Zo kan je die satellietcapaciteit snel weer aanvullen."

De Brik II is nu nog een experimenteel project, maar op termijn moet het tot eigen capaciteiten leiden. Dit moet de communicatie- en observatiemogelijkheden verbeteren. Tegelijkertijd maakt het Defensie minder afhankelijk, en dus minder kwetsbaar, van externe partijen.

LEES OOK: André Kuipers: ‘2021 wordt een mooi jaar voor de ruimtevaart’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau