Zo werkt microtargeting bij verkiezingscampagne: ‘Voor iedereen een op maat gemaakte boodschap’
Met microtargeting is het voor politieke partijen een stuk makkelijk om een specifieke doelgroep te bereiken. Tom Dobber, onderzoeker aan de UvA, legt in het economisch onderzoeksprogramma Stand van Nederland: Generatie Next uit hoe microtargeting wordt gebruikt tijdens de verkiezingscampagne.
"Nederland bestaat uit heel veel verschillende types mensen", zegt Dobber. "Als je als politiek partij een overtuigende boodschap wil sturen, dan kun je dat doen via de televisie. Dan krijgen alle mensen dezelfde boodschap te zien. Maar die verschillende mensen zijn gevoelig voor verschillende onderwerpen. De politieagent wil meer geld voor de politie, de zorgmedewerker wil meer geld voor de zorg. Met microtargeting zoek je de juiste mensen bij elkaar, zodat je hen een op maat gemaakte boodschap kan sturen."
Niet de politieke partijen, maar Facebook deelt mensen in op hun interesses, legt Dobber uit. "Facebook monitort alles wat je doet online. Op die manier bouwen ze profielen."
Vroeger was het een stuk moeilijk om je boodschap naar een specifieke doelgroep te sturen, zegt voormalig CDA-campagneleider Jack de Vries. "Als specifieke doelgroep had je bijvoorbeeld de agrariërs. Dan ging je naar een agrarisch gebied en ging je daar je verhaal over landbouw vertellen. Of je ging naar een wijk waar criminaliteitsproblemen waren, en dan ging je daar je verhaal over veiligheid vertellen."
Profiling
Met sociale media weet je veel meer over mensen door middel van 'profiling', zegt De Vries. "Dan maak je een 'persona', iemand die op je potentiële kiezersgroep lijkt, en dan ga je daar je advertenties op richten. Hoe specifieker je die doelgroep maakt, hoe duurder die advertenties dan ook zijn."
Door de gepersonaliseerde boodschappen, kunnen partijen nieuwe kiezers interesseren voor de politiek, zegt Dobber. Toch ziet hij ook duidelijke nadelen aan het gebruik van microtargeting. "Juist omdat iedereen een op maat gemaakte boodschap krijgt, kan er een verkeerd, misleidend beeld opgeroepen worden."
Wat kost jouw stem? De politieke campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen is in volle gang. Hoeveel hebben politieke partijen over voor het kruisje in het juiste vakje? Raquel Schilder onderzoekt de campagneteams die geld moeten omzetten in zetels. Kijk donderdag naar Stand van Nederland: Generatie Next, 22:10 op NPO 2. Alle afleveringen zijn terug te kijken op NPO Start.