Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Verlenging avondklok ligt op tafel: ‘Voelt dom om effect niet af te wachten’

Redactie

We moeten er serieus rekening mee houden dat de avondklok, die vooralsnog afloopt op 10 februari, verlengd wordt. De sneller dan verwachte opkomst van de Britse coronavariant heeft de knop doen omgaan bij een aantal bewindslieden, zo laat een ingewijde weten aan het AD. Ook de eerder twijfelende partijen (PvdA, D66 en GroenLinks) lijken nu geen principiële bezwaren te hebben tegen een mogelijke verlenging.

Ook SP-leider Marijnissen vindt dat het advies van het Outbreak Management Team afgewacht moet worden voordat er een beslissing wordt gemaakt. Wel benadrukt ze dat ze het "echt een rotmaatregel" vindt, en zelf ook ervaart hoe beperkend het is. "We hebben er heel veel moeite mee gehad", zegt ze. "Maar het voelt een beetje dom om zo'n ding in te voeren, vervolgens het effect niet af te wachten en dan weer af te schaffen", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Britse coronavariant

Volgens de wekelijkse cijfers over het aantal coronabesmettingen is twee derde van de nieuwe coronagevallen inmiddels van de besmettelijker Britse variant afkomstig. Dat meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdagmiddag.

Aanvankelijk wilde het kabinet zelf zo snel mogelijk af van het "paardenmiddel". Een verontrustend deeladvies van het OMT zorgde er echter voor dat de haast om deze maatregel af te schaffen toch op lossere schroeven kwam te staan. Zo schrijft het adviesorgaan van het kabinet dat de huidige epidemiologische situatie "nog zeer zorgelijk" is.

De nieuwste OMT-beoordeling volgt vrijdag. Mocht er dan genoeg reden zijn om de avondklok te verlengen moet de ministerraad hier begin volgende week over beslissen. Dat gebeurt na een Catshuissessie op zondag, gevolgd door een Kamerdebat.

LEES OOK: D66 is nu voor verlenging avondklok: ‘Haags voor politieke draai’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau