Ondernemers in zak en as na persconferentie: situatie biedt geen perspectief meer
Ondernemers zijn na de persconferentie van gisteravond teleurgesteld in de politiek. Met name horecazaken zijn al maanden dicht en zijn door hun reserves heen. Hoewel er begrip is voor de moeilijke opgave waarvoor het kabinet staat, dringt men ook aan op passende maatregelen.
De lockdown duurt in ieder geval tot 2 maart en de enige versoepeling voor winkeliers is dat klanten pakketjes mogen ophalen buiten de winkel. Maar de vraag is of dat zoden aan de dijk zet.
Voor bepaalde ondernemers biedt versoepeling verlichting
Volgens Nic Vrieselaar, econoom bij de Rabobank, brengt de versoepeling voor bepaalde ondernemers toch enige verlichting. "Het laat onverlet dat kleine ondernemers online bijvoorbeeld niet altijd zo goed vindbaar als de grote ketens en webwinkels, maar winkeliers kunnen in elk iets meer doen dan nu. Ik kan me voorstellen dat ze daar behoefte aan hebben", zegt de econoom in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Met name dus het gevolg dat ondernemers weer iets kunnen doen speelt een grote rol. De laatste dagen is gebleken dat veel ondernemers het mentaal erg zwaar hebben en soms zelfs aan zelfdoding denken. Ondernemend Nederland heeft daarom een hulplijn voor het midden- en kleinbedrijf in het leven geroepen waar ondernemers terecht kunnen.
Consumptie met zeker 10 procent gedaald
De Rabobank heeft onderzoek gedaan naar transactiedata van het afgelopen jaar. "Het valt niet te ontkennen dat winkeliers en ondernemers het in het algemeen zwaar hebben. Uit de transactiedata blijkt dat Nederlanders in december dik 8 procent minder hebben uitgegeven dan een jaar eerder, in januari was dat zelfs ruim 12 procent minder."
Robin Fransman initiatiefnemer van Herstel NL beaamt wat Vrieselaar zegt. ''Ondernemers hebben het echt heel zwaar en zijn aan het interen op hun pensioen en het spaargeld gaat er doorheen. Mensen die thuiszitten of met pensioen zijn merken dit niet zo maar jongeren en ondernemers worden heel hard geraakt nu.''
LEES OOK: Bittere pil voor artiesten, maar door omscholing ‘weer zin in het leven’