‘Geld is lastig punt bij verkiezingscampagne, wat mag is heel beperkt’
Het geld is in de Nederlandse politiek een "lastig punt" tijdens de verkiezingscampagne, zegt voormalig CDA-campagneleider Jack de Vries. "Het is heel beperkt wat je mag", vertelt hij in het economisch onderzoeksprogramma Stand van Nederland: Generatie Next.
De meeste campagnes in Nederland zullen rond de twee tot drie miljoen euro kosten, zegt De Vries. "Verder dan zo'n vijf miljoen zullen de meeste partijen echt niet komen."
In Nederland krijgen politieke partijen op drie manieren geld om campagne te voeren. Ten eerste subsidie: elke partij die heeft meegedaan aan de verkiezingen en in de Kamer zit, heeft daar recht op. Ten tweede krijgen partijen contributiegeld binnen, omdat zij lidmaatschapsgeld vragen. Hoe meer leden, hoe meer inkomsten. Ten derde krijgen partijen vaak giften van bijvoorbeeld bedrijven. In Nederland moeten giften boven de 45.000 euro verplicht worden gemeld.
Supermarkten geven 10 keer zoveel uit
De partijen willen over de campagne van dit jaar weinig loslaten, maar de uitgaven aan de vorige campagnes zijn gewoon openbaar. Een aantal partijen springen er bij de campagne in 2017 echt bovenuit. De VVD gaf meer dan drie miljoen euro uit, en de PvdA bijna twee miljoen. Alles bij elkaar gaven de partijen 13 miljoen euro uit. Dat valt mee, zeker vergeleken met wat sommige bedrijven per jaar uitgeven. De twee grootste supermarkten van Nederland gaven datzelfde jaar alleen al aan tv-spotjes 130 miljoen euro uit.
Wat kost jouw stem? De politieke campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen is in volle gang. Hoeveel hebben politieke partijen over voor het kruisje in het juiste vakje? Raquel Schilder onderzoekt de campagneteams die geld moeten omzetten in zetels. Kijk donderdag naar Stand van Nederland: Generatie Next, 22:10 op NPO 2. Alle afleveringen zijn terug te kijken op NPO Start.