main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 2 februari 2021 — 11:17

Winkels mogelijk open voor afhalen bestellingen, winkeliers zelf kritisch

Winkels kunnen mogelijk volgende week weer open voor het afhalen van bestellingen. Het kabinet kijkt serieus naar die mogelijkheid, bevestigen Haagse bronnen aan het ANP na een bericht van De Telegraaf. Dinsdag wordt hier een knoop over doorgehakt, maar het ziet er goed uit voor ‘click & collect’.

In de strijd tegen het coronavirus besloot het kabinet in december alle nietessentiële winkels te sluiten. Winkeliers zagen daardoor de belangrijke kerstperiode grotendeels aan zich voorbijgaan. Klanten mogen wel spullen bestellen, maar die moeten dan worden thuisbezorgd. Afhalen is niet toegestaan.

Daar komt nu verandering in met het afhaalsysteem click & collect, onderdeel van de exitstrategie van het kabinet. Mensen kunnen online iets bestellen, maar afhalen bij de deur van de winkel.

‘Politiek zoethoudertje’

Brancheorganisatie INretail is blij met het afhaalsysteem. “Het afhalen van een bestelling bij de deur, op een afgesproken tijdstip, kan veilig en helpt ondernemers enorm”,  zegt een woordvoerder tegen de NRC. “Laat dit een eerste stap zijn van een versneld regime om winkels weer open te krijgen.” Want dat is noodzaak, zegt INretail. De brancheorganisatie denkt dat een derde van de ondernemers in Nederland het niet langer dan een maand kan volhouden.

Maar er is ook kritiek. Een deel van de winkeliers ziet de versoepeling als een politiek zoethoudertje, meldt de krant. “Winkeliers gaan hier geen winst op maken”, zegt een woordvoerder van winkeliersorganisatie Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Ook is er een logistieke uitdaging om het afhaalloket mogelijk te maken. Winkeliers vrezen dat hun tijd daarnaartoe gaat, terwijl ze bezig willen zijn met het snel zo mogelijk de deuren weer helemaal te kunnen openen.

‘Lood om oud ijzer’

Ondernemer en theatermaker Jörgen Raymann sluit zich aan bij de winkeliers en noemt het afhaalsysteem “een politiek symbool”. “Je hoort ook ondernemers zeggen: Via WhatsApp heb ik een vaste klantenkring. Die breng ik wel spullen toe als het moet. Dus mensen zijn er al mee bezig”, zegt Raymann in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het enige voordeel dat ik in dit systeem zie is dat mensen die geen creditcard hebben en niet het vermogen hebben om via PayPal te betalen, nu weer cash kunnen afrekenen in de winkel. Daarvoor zou het misschien wel een uitkomst zijn.”

Voor de winkels zelf levert het amper iets op, denkt Raymann. “De Action heeft goedkopere gloeilampen dan de Albert Heijn, dus misschien levert het mensen wat economisch voordeel op. Maar voor de winkels zelf is het lood om oud ijzer.”

LEES OOK: Ernst Kuipers waarschuwt: te vroeg om te stoppen met avondklok

Door: Peter Visser

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Tussen 1995 en 2019 zijn de consumentenuitgaven met ruim 44 procent gestegen. Ook Elen Demir kent de cijfers van het CBS. Maar hoe komt het toch dat men steeds meer spullen koopt en daarmee ook de afvalberg verhoogd? En is dat een probleem? Stand van Nederland, Generatie Next inspecteert zeecontainers en zoekt het uit.

 

Donderdag om 22.10
De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…

Lees meer

Aantal nieuwe coronagevallen fors toegenomen, ziekenhuis sluit acht operatiekamers

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…

Lees meer

Nieuwe generatie moet meer gaan betalen om consumptiegedrag te veranderen

Om de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…

Lees meer

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

De huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…

Lees meer

‘Koopwoede heeft gevolgen, denk aan toekomstige generaties’

Ondanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…

Lees meer

EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

De 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…

Lees meer

Man die persfotograaf met shovel belaagde verdacht van poging tot doodslag

Een 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier