main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 februari 2021 — 10:02

Ernst Kuipers waarschuwt: te vroeg om te stoppen met avondklok

Het is te vroeg om nu te besluiten na de eerste week van februari te stoppen met de avondklok. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg. Hij waarschuwt dat als we de lockdown-maatregelen te snel loslaten, er een gerede kans bestaat dat het aantal besmettingen in maart weer gaat stijgen.

De avondklok wordt vermoedelijk geschrapt na 10 februari, afhankelijk van de besmettingscijfers. Als het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen, zal het kabinet de avondklok niet verlengen, melden ingewijden aan het ANP. Naar verwachting wordt hier pas later een officieel besluit over genomen.

Kuipers maakt zich vooral zorgen over de snelle opmars van de Britse coronavariant. Verwacht wordt dat die in de tweede week van februari de overhand zal nemen. Tegen die tijd kunnen we pas inschatten of de avondklok geschrapt kan worden, zegt Kuipers tegen de NOS. “We hebben nu vooral behoefte aan data over het beloop van de Britse variant.”

Verdeeldheid binnen OMT

Parlementair verslaggever van WNL Marieke Smits verwacht dat het kabinet dinsdagavond toch bekendmaakt dat de avondklok in februari waarschijnlijk stopt. Binnen het OMT heerst verdeeldheid over die beslissing, zegt Smits in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Een aantal OMT-leden zeggen: Blijf alsjeblieft nog een tijdje bij deze maatregelen.”

Maar er zijn ook OMT-leden wel voor het schrappen van de avondklok. Door die verdeeldheid was het geen makkelijk besluit voor het kabinet, zegt Smits. Toch is de kans volgens haar nu het groots dat de avondklok wordt geschrapt. “Ernst Kuipers is de minste niet, maar ze moeten ergens een besluit nemen”, aldus Smits.

LEES OOK: Morgen beslissing over verlenging avondklok: ‘Blij als het erop zit’

 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

COA gaat actief inzetten op hotels

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu…

Lees meer

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in: ‘Onhandige nerd’

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Acuut tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long…

Lees meer

Rotterdam struikelt over het grote aantal zwerfhelmen

Een rode, gele of eentje waarvan alleen nog het logo zichtbaar is. Rotterdam kent veel deelscooters en dus ook veel helmen, maar met die laatste…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer