main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 februari 2021 — 10:25

Wat kunnen we verwachten van de persconferentie? ‘Kabinet wil vooral perspectief bieden’

De scholen gaan weer open en er komen afhaalmogelijkheden voor niet-essentiële winkels. Dat wordt vanavond aangekondigd in de persconferentie van premier Mark Rutte en ‘coronaminister’ Hugo de Jonge. Met de maatregelen moet de lockdown ‘zo draaglijk mogelijk’ worden gemaakt. “Het gaat om perspectief bieden”, zegt parlementair verslaggever van WNL Marieke Smits in Goedemorgen Nederland.

“Mensen willen weten wat ze kunnen verwachten”, zegt Smits. Daarom zal er meer duidelijk worden gemaakt over de exit-strategie. “Er kan weer wat, er komt een beetje lucht in.”

LEES OOK: Ernst Kuipers waarschuwt: te vroeg om te stoppen met avondklok

De avondklok loopt volgende week woensdag af, terwijl een eventueel effect van de maatregel nog niet duidelijk is. “Dat is wat mensen raar vinden en wat tegenstrijdig overkomt. In eerste instantie was al de vraag wat de avondklok op gaat leveren. Nu zitten we er een tijdje in. Burgemeesters zeggen dat het goed te handhaven is. Nu krijgen we te horen dat het 10 februari gaat aflopen terwijl het effect nog niet is aangetoond. Het voelt alsof we een overbodige maatregel hebben gehad. Dat is niet fijn om te horen, want het is nogal ingrijpend.”

Verkiezingen komen eraan

Dat de verkiezingen in aantocht zijn, is te zien in het coronabeleid, zegt Smits. “Dat zie je aan het feit dat er een OMT-advies lag om de huidige maatregelen in stand te houden, en we nu toch zien dat er versoepelingen zijn. We zitten nog maar zes weken voor de verkiezingen, dat heeft er wellicht mee te maken.”

Ook aan de dynamiek binnen het kabinet zie je dat de verkiezing nabij zijn, zegt Smits. “Je zag afgelopen weekend dat er veel vingerwijzen naar elkaar was. Wopke Hoekstra (Financiën) had al gezegd dat de scholen opengingen, maar dat had eigenlijk Arie Slob (Onderwijs) moeten zeggen. Binnen het kabinet loopt het steeds hoger op.”

Aanval blijft uit

Desondanks wachten de partijen af met het aanvallen van Rutte op de aanpak van de coronacrisis. “We zien sinds het begin van de crisis dat oppositiepartijen dat erg lastig vinden. Eigenlijk durft alleen Geert Wilders hard tegen Rutte in te gaan.”

In de komende weken zal vooral De Jonge het steeds moeilijker gaat krijgen, zo verwacht Smits. “Die is wel duidelijk gelieerd aan het CDA. Het wordt een spannend debat donderdag.”

LEES OOK: ‘Rutte heeft tegenstander nodig om goede campagne neer te kunnen zetten’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer